info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetareförbundet

”Poppande” golvet – vissa tror på skrämmande förklaring

I en butik i Norrköping har klinkerplattor plötsligt börjat lossna. De hoppar upp från golvet. Förklaringarna till varför är många och i vissa fall riktigt kusliga.

Det har varit många och långa diskussioner i olika FB-grupper i helgen om vad som orsakat ”poppandet” av klinkerplattor i en Elon-butik i Norrköping. Här är några förklaringar hämtade från kommentarsfälten: dålig vidhäftning, rörelsefog saknas, instabil betongplatta, ett pålningsarbete som nyligen påbörjats i närheten eller att plattan börjat krympa och därmed orsakat spänningar som fått plattorna att släppa. Vissa drar det hela ett steg längre och skriver kort och gott – Poltergeist!

Det var i torsdags i förra veckan som problemen började. En av de anställda har för vana att komma tidigt på morgonen. Han började som vanligt dagen med en kopp kaffe i lugn och ro. Plötsligt smällde det till i butiken. Mannen gick mot det håll ljudet kom ifrån och upptäckte att ett par klinkerplattor ”hoppat” upp från golvet. Nu låg de trasiga ovanpå de andra plattorna

– Han ringde mig och jag åkte in på en gång, säger butikschefen Magnus Pettersson.

Väl där fick Magnus Pettersson med egna ögon se hur allt fler klinkerplattor ”poppade” upp från golvet.

– Det fortsatte under hela torsdagen i samma del av lokalen. Men det slutade inte där. Det fortsatte hoppa loss plattor även under fredag och lördag. Först under söndagen började det avta och nu verkar det ha stannat av helt, berättar Magnus Pettersson.

Hela butiken är på cirka 1 000 kvadratmeter och under de fyra dagarna har plattor lossnat på en yta som är ungefär 200 kvadratmeter stor.

– På de platser där golvet ligger kvar känns det som att gå på is, det knakar under.

Vad beror då detta enorma ”poppande” på?

Redan på förmiddagen den första dagen var Magnus Pettersson i kontakt med entreprenören som byggde huset 2005. Han frågade då vad det kan beror på. Till svar fick han att ”sånt händer” och att ”plattor kan lossna”.

Magnus Pettersson har även varit i kontakt med ett nybygge hundra meter bort, där man bland annat jobbat med pålningsarbeten.

– Jag är inte byggkunnig men kan det vara en slump att plattorna lossnar just när de börjar påla? Jag vet inte, men jag har svårt att tro att orsaken kan vara att plattan plötsligt börjar krympa efter 14 år. Det borde hänt innan.

Daniel Olsson är teknisk rådgivare på Byggkeramikrådet. Han säger att det finns massor av olika anledningar som kan ligga bakom.

– Vill man ha reda på sanningen måste man ta dit en duktigt besiktningsman som kan keramik. Då kan man åtminstone få reda på om klinkersättningen från början  var fackmannamässigt utförd eller inte, säger Daniel Olsson och fortsätter:

– Första frågan man måste ställa sig är om betongplattan hade torkat klart när golvet kom på plats. Om inte finns det risk för problem senare.

Men kan de komma efter så här många år?

– Ja, rent teoretiskt. Det kan dröja ett, fem, tio eller tjugo år. Det vet man aldrig, säger Daniel Olsson.

Han berättar att det finns en gummisnoddseffekt i fästmassan som håller klinkerplattorna på plats. När den inte orkar hålla plattan på plats längre så säger det ”pang”.

– Ibland kan det bli som i det här fallet. Ibland kan det vara ännu värre. Det kan handla om ett golv i en stor hall på ett antal hundra kvadrat där alla plattor flyger huller om buller på en gång, säger Daniel Olsson.

Och vad tror du om pålningsarbetet en bit därifrån. Kan det vara orsaken?

– Svårt att svara på. Kanske, men troligen så ligger det något utförandefel i botten. Om golvet är korrekt satt lossnar det inte av vibrationer.

För Magnus Pettersson i butiken hopar sig nu problemen. Han vet inte vart han ska vända sig för att få ordning på golvet. Han har bland annat varit i kontakt med försäkringsbolaget.

– De verkar inte så villiga att hjälpa till. Fick till svar att det inte varit någon ”brand” eller ”vattenskada”.

Annons
AKH 640×240 V47-48
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Bluebeam 250×600 V46-48 PC