info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggnadsarbetare i Danmark utan lön

Danska fackförbundet TIB, Trae-Industri-Bygg, har satt ett NCC-bygge i Hellerup i blockad. Orsaken är att nio polska byggnadsarbetare först fått väldigt lite i lön. Och i fredags fick de ingen lön alls.

I tre månader har de polska byggnadsarbetarna monterat upp gipsväggar till exklusiva flerfamiljshus i Hellerup, norr om Köpenhamn. De har i genomsnitt arbetat 60 timmar i veckan för 50 danska kronor i timmen. Men när de i fredags inte fick någon lön alls gick de ut i strejk och kontaktade facket, TIB.

De polska byggnadsarbetarna är anställda av en tysk firma, som är anlitad av en dansk firma som är underentreprenör till NCC. Men det är en annan dansk firma som skött löneutbetalningarna. Till den danska tidningen Politiken säger Palle Bisgaard från TIB att det troligen rör sig om svarta löner, och att firmorna kringår lagarna för utländsk arbetskraft. Förutom att kräva ut rätt lön från underentreprenören, har han därför också anmält hanteringen till danska Skatteverket. Under onsdagen stod arbetet fortfatarande stilla i Hellerup.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggnadsarbetare i Danmark utan lön

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig