info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren 980×240 v10

Polska byggbolaget betalar miljoner för lönedumpning

Byggnadsarbetarna som byggde hus åt det kommunala fastighetsbolaget MKB fick 25 kronor i timmen efter skatt. Nu har det polska byggbolaget gått med på att betala 1,7 miljoner kronor i skadestånd till Byggnads.

En del av de byggnadsarbetare som byggde de här hyreshusen åt Malmös kommunala bostadsbolag MKB fick 25 kronor i timmen efter skatt. Foto: Serneke

Det Göteborgsbaserade byggbolaget Serneke hade uppdraget att bygga tre flerfamiljshus åt det allmännyttiga bostadsbolaget MKB i den nya stadsdelen Hyllie i Malmö.

Byggkostnaden var 160 miljoner kronor och de 108 lägenheterna stod klara i fjol.

Läs också Byggnads stämmer UE på åtta miljoner: "Omfattande fusk"

Nu har det uppdagats att en av Sernekes underentreprenörer inte höll sig till de avtalsenliga, svenska lönenivåerna.

– De tjänade cirka 25 kronor i timmen, när skatten var dragen. Förutom det fick man polska traktamenten, säger Johan Dahlberg, ombudsman på Byggnads i Malmö, till Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Enligt ett avtal mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads från den 1 januari 2015 har huvudentreprenören ansvar för att alla regler och avtal följs på ett bygge – även av alla underentreprenörer.

Byggnadsarbetaren har under måndagen försökt få en kommentar från Serneke om hur de arbetade med sitt huvudentreprenörsansvar vid det här bygget, men inte fått något svar.

På sin hemsida skriver Serneke: ”Vi är mer engagerade i allt vi gör. Allt går att utveckla och vi motiveras av att förbättra samt tänka i nya banor. Vi känner stolthet och tar ansvar.”

Annons
Brandskyddsföreningen 250×600 v10

Du läser: Polska byggbolaget betalar miljoner för lönedumpning