info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggare får dela på 285 000 kronor

Sex polska byggnadsarbetare har inte fått lön sedan i februari. Nu ska de få dela på cirka 285 000 kronor sedan Byggnads i Borås krävt att avtalet ska följas.

För några veckor sedan tecknade Byggnads i Borås ett hängavtal med företaget Techno Bau, som renoverar badrum på Döbelnsgatan i Borås. Avtalet skulle ge 133 kronor per timme till de polska byggnadsarbetarna på företaget.
I fredags, den 7 april, kontaktade de polska byggnadsarbetarna Byggnads. De berättade då att de inte fått lön sedan den 22 februari. Den lön de hade blivit lovade var inte heller i närheten av den lön de skulle ha enligt avtalet.
– Techno Bau hade sagt att de skulle få knappt 5 000 kronor per badrum. Normalt tog det 50 till 60 timmar var för de fyra man som skulle dela på summan. Det blir cirka 20 kronor per timma, berättar Thomas Nilsson, ombudsman på Byggnads i Borås.

Idag har Byggnads träffat chefen för Techno Bau, Janoz Prorok, för förhandlingar. Resultatet blev att fyra av de sex anställda ska få knappt 44 000 kronor var och de två andra drygt 54 000 kronor var för det jobb de gjort. Det motsvarar den avtalade timlönen på 133 kronor. Prorok har lovat att pengarna ska betalas ut senast den 11 april.
Om de polska byggnadsarbetarna inte får sina pengar kommer Byggnads att begära förhandling med beställaren Cetus Bygg, som har flera stora renoveringsobjekt på gång i Borås.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggare får dela på 285 000 kronor

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig