info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Polska byggarbetare i unik strejk – jätteprojekt står still

Bygget med Fehrman-Bält är nedstängt sedan början av veckan då 300 byggarbetare strejkar vid jätteprojektet. Det är utländsk arbetskraft som protesterar mot dåliga arbetsvillkor. Nu hotas de av böter.

Strejken, med blockering av körbanan in till bygget, har pågått i flera dagar. Foto: 3F Lolland

De strejkande byggarbetarna är polska anläggnings- och betongarbetare och de blockerar nu alla vägar in till byggarbetsplatsen.  Anledningen är att de vill ha samma villkor som sina danska kollegor. En unik händelse enligt facket. 

– Det är en historisk dag att utländsk arbetskraft reser till Danmark och sätter sig ner för att de inte är nöjda med sina arbetsvillkor, säger Rasmus Pedersen, facklig representant på plats från F3 Lolland, till danska TV2 Öst.

De polska anläggningsarbetarna vägrar jobba vidare förrän de får höjd lön. Foto: 3F Lolland

Efter tre dagars sittstrejk, där trafik hindrats att komma till fram till bygget, blev läget akut. Brist på bränsle till bland annat pumpar hotade att leda till en översvämning. Något som till slut löstes med att bränslebilarna släpptes fram. Utöver är även produktionstappet redan omfattande, enligt huvudentreprenören FLC, Femern Link Contractors.

”Folk har tappat förtroenden och kommer inte att resa sig för de har något skriftligt.”

Det dansk-tyska jätteprojektet ska leda till en fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland, vilket bygger ihop norra Tyskland med hela Öresundsregionen. 

De utländska arbetarna som bygger själva förbindelsen protesterar både mot att de tjänar markant mindre än de danska byggarbetarna, men också för att de ännu inte fått en utlovad löneförhöjningen från 1 maj på 4,37 procent.

FLC avvisar förhandlingar så länge strejken pågår. De strejkande kan även riskera böter om de fortsätter då det anses strida mot avtalet. 

– Men de var mycket tydliga. Det tog dem inte mer än 15 sekunder att slå fast att de förblir sittande, även om det kostar dem pengar. Folk har tappat förtroenden och kommer inte att resa sig förrän de har något skriftligt, säger Rasmus Pedersen.

Mer om den danska strejken på TV2Øst.

Mette Carlbom, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Polska byggarbetare i unik strejk – jätteprojekt står still

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig