info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plattsättaren Björn om kakelplattans dag: "Spelar ingen roll för mig"

Kanelbullens, tulpanens och punschrullens dag. Nu har även kakelplattan fått en egen dag.
– För mig spelar det ingen roll om det är Kakelplattans dag. Man jobbar lika bra och hårt ändå, säger plattsättaren Björn Thisell.

Att kakelplattan fått en egen dag spelar ingen roll för plattsättaren Björn Thisell. Han jobbar lika bra ändå! Foto: Bricmate/Privat

Kanelbullen, tulpanen, serietidningen, ostbågen och grapefrukten har alla fått en egen dag de senaste åren. Nu har turen kommit till kakelplattan. Det är branschorganisationen Byggkeramikrådet som har instiftat gårdagens datum, den 23 februari, till kakelplattans dag. Inspirationen kommer från USA, där man samma dag firar National Pyle Day.

–Då tyckte vi att varför ska vi inte instifta en sådan dag i Sverige. Vi vill uppmärksamma byggkeramik som är världens äldsta byggmaterial. Vi vill lyfta materialet eftersom det är hållbart och miljövänligt, säger Katarina Silfverswärd Wintzell på Byggkeramikrådet.

Björn Thisell är plattsättare på bygg- och renoveringstjänst S.R:D AB i Norrköping. Han hade inte någon aning om att det var kakelplattans dag när Byggnadsarbetaren ringde upp honom.
–Nej, jag hade inte en susning om det

Tycker du att kakelplattan behöver en egen dag?
–Nej, faktiskt inte. Hur ska man fira den? Ska det vara halva priset på kakelplattor?
För mig spelar det ingen roll om det är kakelplattans dag. Man jobbar lika bra och hårt även om det inte är det.

Det finns ju en mängd olika dagar som kanelbullens och tulpanens dag.
Firar du någon av dessa dagar?

–Jag firar inte sådana dagar och tycker att det är meningslöst. Jag köper blommor till min fru titt som tätt  ändå. Man blir påtvingad när det finns en bestämd dag. Jag tycker att man ska köpa saker när man vill. Om jag vill jag ha en semla, så köper den i alla fall.

Vad firar du för dagar?
–Vi firar julafton och barnens födelsedagar. Men jag och min fru firar inte varandras födelsedagar. Det är något som vi har bestämt sedan gammalt.
– Det är ingen idé, det är inget roligt att fira när man bli äldre. Men vi tycker om att fira andra. Sedan är det väl standard att det kommer semlor på Fettisdagen på jobbet. Hantverkare gillar ju sötsaker.

Vad tycker du om att jobba med kakelplattor?
–Jag tycker att det är kreativt och gillar att göra något snyggt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plattsättaren Björn om kakelplattans dag: "Spelar ingen roll för mig"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig