info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtslagaren räddar gamla möbler: ”De behöver bara lite kärlek”

Plåtslagaren Jan Tebecio vill inte att gamla möbler slängs och hamnar på tippen. I stället brinner han för återbruk.
– Det är inget fel på dem, de behöver bara lite kärlek, säger han.

Plåtslagaren Jan Tebecio lägger ungefär tre timmar per dag på sin hobby – att renovera möbler. Foto: Katarina Connheim

Varje dag efter jobbet åker plåtslagaren Jan Tebecio till sin butik med tillhörande verkstad. Oftast är han här cirka tre timmar varje kväll för att slipa, laga och måla möbler.

– Det är jätteroligt, säger Jan om sin hobby.

Intresset för återbruk började när Jan och hans fru Margareta köpte ett 1950-talshus i Sorunda, utanför Nynäshamn. Det fanns mycket att renovera, bland annat rev de bort alla plastgolv och upptäckte fina trägolv.

– Trä är ett fantastiskt material att jobba med.

När de flyttade till ett större hus med garage började Jan renovera möbler. I takt med att möblerna blev allt fler och garaget för trångt, började de också sälja möblerna.

1, 2, 3 – gör om

Vänta med antika möbler tills du blivit lite varm i kläderna och börja med att måla om en liten möbel. Att använda rätt färg är A och O. Använd miljövänliga färger utan kemikalier.

Hitta möbler

Det bästa tipset är att leta möbler på Facebook Marketplace. Personer lämnar bort möbler gratis eller till ett lågt pris. Fråga också vänner och bekanta om de vill bli av med sina möbler.

Tänk nytt!

Se över de möbler som du redan har. Kanske passar de någon annanstans i ditt hem. En byrå från ett sovrum kan exempelvis målas om och ställas in som förvaringsmöbel i badrummet.

Så lär du dig

Se Youtubeklipp som visar hur du återbrukar möbler. Tänk på att grundarbetet är viktigt. Tvätta möblerna med diskmedel eller såpa. Få inspiration av andra som återbrukar och släpp loss fantasin.

Sedan i mitten av december förra året driver paret butiken Sorunda återbruk och handel. Både Jan och Margareta brinner för återbruk. Ofta kontaktar kunder dem och frågar om de vill ha möbler som ändå ska till tippen.

– Det är jättetråkigt att möblerna slängs. Det kanske bara är lite småskador på lacken som jag kan slipa om. Det är oftast inget fel på dem, de behöver bara lite kärlek.

Inne i butiken står flera möbler som har fått en ny touch, bland annat en stor byrå med spegel som Jan har slipat till för att få en fin yta. Han har också vaxat, lackat och betsat för att skydda möbeln samt målat ramen och spegeln svart.

I vissa fall vill Jan återskapa möblerna i originalskick, exempelvis en blå soffa som ska slipas ner och sedan oljas in.

– Jag gillar att slipa och se resultatet på slutet, det är jättefint trä under färgen.

Jan Tebecio driver butiken Sorunda återbruk och handel, tillsammans med sin fru. Foto: Katarina Connheim
Min grej: Möbelrestaurering

Vem: Jan Tebecio, 42 år, bor i Sorunda utanför Nynäshamn.

Yrke: Plåtslagare.

Därför ska du testa: Om man vill behålla gamla möbler, i stället för att slänga på tippen.

Katarina Connheim, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtslagaren räddar gamla möbler: ”De behöver bara lite kärlek”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig