info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Plåtslagaren Mathilda blir årets Isabellestipendiat

Plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson får i år Isabellestipendiet på 20 000 kronor. Hon får stipendiet för hennes engagemang att uppmuntra tjejer att välja plåtslagaryrket.

I år går Isabellastipendiet till plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson. Foto: Björn Petrén

Grattis. Hur känns det?
– Tack så mycket. Det är jätteroligt. Jag är väldigt smickrad och glad. Jag tycker att det är jätteroligt att man vill belysa kvinnors roll i en mansdominerad bransch.

Varför får du stipendiet?

– Jag tror att det är för att jag det senaste året har varit ambassadör för min branschorganisation, PVF (Plåt- och ventforum). Jag har varit ute på skolor och hållit i lektioner, pratat om yrket och om behovet av färska tillskott till branschen. Jag har försökt lyfta möjligheter att arbeta som kvinna inom branschen.

Vad betyder det här för dig?
– Det betyder jättemycket. Jag känner mig väldigt uppmuntrad att fortsätta att göra det som jag gör på dagarna. Det är ett erkännande. Att man vill bryta tabun och uppmuntra kvinnor att ge sig in en bransch, där jobbet är tungt och fysiskt.

Läs också Isabelle vill lyfta kvinnliga förebilder inom bygg

Vad ska du göra för pengarna?
– Jag har fortfarande inte bestämt mig. Jag har två alternativ. Jag har en dröm att bygga ett eget hus på hjul (Tiny house). Det skulle vara en startplåt till det. Jag skulle också vilja bidra till att köpa en ny bil till min mamma.

 Namn: Mathilda Klinger Danielsson
 Ålder: 28
 Yrke: Plåtslagare
 Jobbar: Ahlins Plåt i Stockholm
 Intressen: Tycker om att fixa hemma, enkla renoveringar, växter och botanik, politik,
se nya platser och träffa människor.

Isabellastipendiet
  • Isabellestipendiet riktar sig till kvinnor som arbetar inom byggbranschen och vill utvecklas inom den. Grundaren Isabelle McAllister instiftade priset 2011 och vill synliggöra de problem kvinnor möter inom bygg.
  • Syftet med stipendiet är att uppmuntra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare samt att lyfta de som redan är yrkesverksamma.
  • Målet med stipendiet är att skapa en diskussion om hur vi i framtiden vill att byggbranschen ska se ut.
Katarina Connheim
arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50