info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Platschef friad

Platschefen på Mitticitybygget friades under måndagen av Karlstads tingsrätt. Han hålls inte ansvarig för olyckan förra året då en snickare föll tio meter ner på ett betonggolv.

I mars förra året höll en 25-årig snickare på att jobba i en tryckkammare då han plötsligt föll ner genom ett öppet ventilationsschakt tio meter mot ett betonggolv. Det har inte gått att utreda hur olyckan gick till. Själv minns snickaren ingenting och hans arbetskompisar såg aldrig hur det gick till. Schaktet var vid olyckstillfället inte övertäckt, saknade skyddsräcke och 25-åringen hade ingen livlina, skriver Nya Wermlands Tidningen.
Snickaren fick svåra skall- och ryggskador och är mer än ett år efter olyckan inte helt återställd från skadorna.
Platschefen på Mitticitybygget i Karlstad åtalades för arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada men friades av tingsrätten som inte ansåg honom skyldig till olyckan.

När olyckan inträffade lade 25-åringen och en arbetskamrat golv i en tryckkammare. Bara en golvplatta var kvar att lägga, den närmast det öppna schaktet, när han föll ned genom hålet. Innan hade de jobbat i en annan tryckkammare och hade då täckt för ventilationshålet med ett lock. Denna säkerhetsmetod hade de senare lämnat.
– Det kan inte krävas av arbetsledningen att de skulle känt till det ändrade tillvägagångssättet. Det vore orimligt att hävda annat än att arbetsledningen hade rätt att utgå ifrån att arbetena skulle utföras på samma sätt som tidigare, skriver tingsrätten i domen.
En nämndeman anser att platschefen skulle ha fällts eftersom snickarna inte hade några skriftliga instruktioner om hur arbetet skulle göras.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Platschef friad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig