info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Bluebeam 980×240 V49-50 PC

Plåtisen Fredrik – en stjärna på julprydnader: "Mer finish"

Plåtslagaren Fredrik Lefvert är en riktig stjärna på att göra sig populär hos svärföräldrarna. Hans snygga kopparprydnader har redan gjort succé därhemma.

Fredrik Lefvert har gjort två julstjärnor som pryder spisarna därhemma. Den tredje är till svärföräldrarna. Foto: Privat

Fredrik Lefvert, byggnadsplåtslagare och arbetsledare på Vikens plåt & tegel, är i vanliga fall ingen prydnadstillverkare av stora mått. Förutom i december.

– Det brukar bli någon grej varje jul. Jag har gjort rosor och små lådor i zink som frun stoppar mossa och ljus i, säger han.

I år är ”julpysslet” redan klart. Den här gången tillverkade Fredrik stjärnor i koppar, ett arbete som skiljer sig en del från det vanliga plåtjobbet.

– Det är lite mer finish och lite mer noggrannhet. Och när man är färdig med kopparjobbet så tar man fram lite putsmedel så att det glänser.

Tidigare års julprydnader, signerade Fredrik Lefvert.

Hur gick du till väga?

– Jag började med att rita ut en stjärna. Jag räknade ut vinklar och gjorde sedan en mall i vanlig stålpåt så att jag tänkte rätt. Sedan förde jag över den på koppar och gjorde färdigt.

Vad skiljer de två stjärnorna åt?

– Den ena är lödd med tenn, den andra är falsad.

Vad har du fått för reaktioner därhemma?

– Jag gjorde de där två hem till mig och min fru. Nu har jag tillverkat en till som julklapp till svärföräldrarna, så jag tror att hon blev nöjd.

Det är så man gör sig populär?

– Haha. Ja, så är det.

Har du också gjort ett snyggt julpynt med hjälp av dina byggkunskaper? Hör av dig till redaktionen på red@byggarb.se

arrow_forward Senaste nytt
Annons
Byggnadsarbetaren 250×600 V49-50