info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Plåtfirman ställde om jobbet – bidrar med 320 kaminer till utsatta

När läget blev akut bestämde de sig: Vi svetsar ihop kaminer till Ukraina. Totalt 320 kaminer kommer att levereras till det krigsdrabbade landet.

Foto: Privat

Martin Geber, vd på Sarholms plåtdetaljer, beslutade sig för att delvis ställa om produktionen i sin plåtmekaniska verkstad med 15 anställda i Rättvik. Imorgon fredag kommer den första omgången med 160 nödkaminer att lämna fabriken med målet att nå Ukrainas nödställda.

– Vi har ju följt utvecklingen länge sedan det hemska kriget började. Tidigare i höstas kom ett upprop om en insamling av kaminer till Ukraina. Efter den brutala sönderbombningen av energiinstallationer så blev läget än mer akut och både civila och folk ute i fält behövde värme och någonstans att laga mat. Så då beslutade vi tillverka kaminer i vår plåtmekaniska verkstad, säger Martin Geber.

Sagt och gjort. Personalen skar ut plåtdelarna och började svetsa, både på arbetstid och efter jobbet. Även folk i byn hämtade delar och svetsade ihop.

Kaminerna är tänkta att användas ute i fält och kan eldas med ved och koks. Ritningarna till kaminerna fick man från ett företag i Östergötland som tillverkar jordbruksmaskiner och som har produktion i Ukraina. Det är detta företag som kommer att transportera ner kaminerna, som sedan distribueras till hjälporganisationer på plats.

– Det här är en väldigt konkret sak att göra. Det är enkelt för oss och det betyder nog ganska mycket för dem, när man inte har el och värme, säger Martin Geber.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Plåtfirman ställde om jobbet – bidrar med 320 kaminer till utsatta

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig