info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Pincett eller kraniometer? Vad är detta? - Här finns svaret

"Pincett", "kraniometer", "näsnypartång", eller vad heter verktyget? Här berättar vi historien om hur Roine och Illka fick det gamla verktyget i sin hand.

Rörmokarna Illka Nikka och Roine Rung. Foto: Privat

Pincett, ”ta upp smutsiga fillingarverktyg”, ”skallmätare” (mäta skallindex). Roine Rung fick många roliga förslag när han frågade sina rörmokar-kollegor på Facebook vad verktyget heter. Eller vad sägs om ”griptagistamverktyg”, ”timmersax” eller ”jävligt slö vedsax.”

Var heter verktyget på riktigt?
– Krumcirkel/krummått. Det används för att mäta diametern på grova rör.

Har du använt den?
– Ja! Vi håller på med ett jobb i Köping och det var trångt och sen hade vi hade inget skjutmått på plats. Så min kollega Illka Nikka gick och kollade i sin bil och letade efter något verktyg. Det enda han hittade var denna.

Hittade han den i sin bil??
– Ja, den låg väl underst…

När tror du att man slutade
använda det här verktyget?
– Säkert någon gång på 1970-talet.

Gick det bra att mäta med den?
– Det funkade jättebra. Vi använde den igår. Vi tog måttet på röret, sen tog vi tumstocken och mätte mellan spetsarna. Det finns nog en skala på verktyget men det var lite rostigt så det gick inte att se.

Har du sett någon jobba med verktyget någon gång under ditt yrkesliv?
– När jag var lärling. Min mentor använde en sån. Han hette Åke minns jag, han var lugnast av kollegorna så jag var mest med honom. Men det var länge sedan, jag är 57 nu.

Hur ofta hittar man såna här gamla dyrgripar?
– Inte ofta, så det var jätteroligt. Och det var kul att det var så många som hade olika förslag i Facebookgruppen Rörmokare utan gränser.

 

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Pincett eller kraniometer? Vad är detta? - Här finns svaret