info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Stolta jobb

Snickar-Peters smarta idé halverade priset på växthuset

Peter Rogmarks uppdragsgivare ville ha ett stort växthus till litet pris. Och så skulle det vara snyggt! Så han platsbyggde en konstruktion som blev starkare än de färdiga växthus man beställer.

Peter Rogmark lyckades bygga ett växthus inom kundens budget med hjälp av armeringsjärn. Foto: Artur Nordfors Kowalski, Privat

Peter är snickare, men han är också utbildad trädgårdsmästare och förstår vad som krävs för att en odling ska fungera. När beställningen kom på ett 60 kvadratmeter stort växthus till budgetpris uppfann han en helt egen design.

– När privatpersoner tänker växthus tänker de oftast glas och de är väldigt dyra. Det krävs ett stort underarbete, man måste gräva, mura en grund ner i backen till frostfritt djup och isolera. Det blir ett gediget bygge, men ett glashus i den här storleken skulle nog gå på uppåt en miljon.

Min idé var att använda 20 millimeters armeringsjärn för att slå upp något som var väldigt billigt och hållbart.

Många kronor per tomat, alltså. Det går också att köpa prefabricerade växttunnlar för yrkesodling, alltså rundade växthus täckta med plast. Problemet är att en sådan tunnel blir ett vindfång. Bågarna i växttunnlar är galvade stålrör som är styva tills de brister och om det händer kollapsar hela strukturen. Därför måste de dimensioneras ordentligt och det kostar. En kommersiell tunnel i den storleken hade hamnat runt 150 000 kronor. Betydligt mindre än glas, men fortfarande utanför kundens budget.

– Min idé var att använda 20 millimeters armeringsjärn för att slå upp något som var väldigt billigt och hållbart. Jag valde att spänna upp järnen mellan backen och en snickrad nock i hållare som jag svetsade till. Sedan monterade jag diagonaler som går från hörnen av gavlarna och ger stadga. Allt sitter väl åtnypt med ditsvetsad spännskruv.

”Lägg ner tid på markarbetet så slipper du slita ditt hår senare”, är Peter Rogmarks bästa tips för ett lyckat växthus.

Varje krona som gick att spara in togs tillvara på. Kunden hade en del gamla svartjärnsrör som låg och skräpade. De kapades till och blev till jordankare för armeringen. I slutändan kostade hela bygget runt 75 000 kronor.

– Det är gott om utrymme, från rören är det runt 380 cm till nock och att armeringen är spänd i en båge ger strukturell styrka. Plus att det är rätt estetiskt. Galvade bågar och gavlar av kanalplast ser inte så kul ut. Men trä och rostigt järn är en vacker kombination tycker jag. Det blev lite gotiskt valv av det hela.

Budgetväxthus av Peter Rogmark
  • Stolthetsbarometer: 8 av 10. ”Beställarna blev väldigt nöjda. Designen är fin, en vacker struktur. Jag tycker om att göra något som är både välfungerande och ser tilltalande ut för vanligt folk som inte har en fet plånbok!”
  • Vad och var? Specialbyggt växthus till budgetpris utanför Nyköping.
  • Utmaning: ”När man uppfinner nytt är det en utmaning att arbeta så inte timmarna drar i väg. Att tillverka infästningarna mot nock från scratch tog lite tid.”
Artur Nordfors Kowalski
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snickar-Peters smarta idé halverade priset på växthuset

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig