info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peter om nya kranen: ”Det är nästan lite ångestfyllt”

Peter Spångberg, 54 år, är kranförare på Binsell och har just fått en ny kran för 25 miljoner kronor.

”Allting är större, allting är längre och allting är tyngre”, säger Peter Spångberg om den nya maskinen. Foto: Privat

”Jag har kört kran i 21 år. Och just i dagarna har jag fått en ny, en Liebherr LTM 1300-6.2. Det är min fjärde sedan jag började mitt arbetsliv som kranförare. Så det händer inte speciellt ofta att vi kranförare får något helt nytt, det är verkligen en speciell händelse.

Jag tar emot den nya maskinen med skräckblandad förtjusning. Ja, det är nästan lite ångestfyllt. Jag tror att den här kostar runt 25 miljoner kronor. Den är full med ny teknik och andra finesser som jag inte hade på den gamla. Samtidigt, när man får en ny kran, måste man skiljas från den gamla. Det blir lite av separationsångest. Man vet vad man har men inte vad man får. Det är som att göra sig av med en gammal bil man haft i många år. Men jag vet att den gamla kranen kommer leva vidare på firman.

Den förra hade jag i åtta år. Jag fick den 2014. Jag vet exakt hur den fungerar. Nu blir det något nytt, men jag har jobbat så många år så jag tror att jag ganska snabbt kan bygga upp en ny relation. Men visst, en viss inkörning är det såklart.

Jag är alltid rädd om min maskin. Jag tvättar ofta, städar och ser till att den är ren och fräsch. Jag är alltid försiktig med mina grejer, men det är lite speciellt i början, när en kran är helt splitterny. Det känns lite extra och man vill inte börja med att göra en repa i lacken eller paja grejerna.

Den här kranen är mycket större än den jag hade tidigare och en av de nya prylarna är en rörlig jibb. En större kran innebär lite andra arbetsuppgifter jämfört med tidigare. Till exempel montering och demontering av tornkranar. Allting är större, allting är längre och allting är tyngre. Det kommer att bli kul och även spännande med nya utmaningar.

Jag tror att det här är min sista nya som jag får i mitt arbetsliv. Eller min och min förresten, det är ju Binsells som äger den, men när man får en kran tilldelad tar man till sig den och kallar den för sin egen. Det är så det funkar.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peter om nya kranen: ”Det är nästan lite ångestfyllt”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig