info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Persson misstänks för arbetsmiljöbrott

Åklagare ska pröva om Göran Persson, Anitra Steen och statsministerns bror, byggmästaren Bengt Persson, brutit mot arbetsmiljölagen. Misstanken gäller brister vid bygget av en ny villa i Flen.

Statsminister Göran Perssons villabygge i Flen kommer att prövas av åklagare. Orsaken är att han inte sett till att en arbetsmiljöplan finns för bygget. En sådan plan ska upprättas av byggherren, i det här fallet paret Persson och Steen. Syftet med planen är att identifiera riskfyllda arbetsmoment och att förebygga arbetsolyckor.
Kravet på en arbetsmiljöplan finns i arbetsmiljölagen, som också slår fast att det är ett brott som ska bestraffas med böter.

Arbetsmiljöverket har  nu lämnat in en åtalsanmälan mot statsministerparet. En sådan anmälan innebär att åklagare undersöker om det finns skäl att väcka åtal. Verket vill också att åklagaren undersöker om samordningsansvaret för arbetsmiljön skötts på ett korrekt sätt. Samordningsansvaret ligger på Bengt Persson, statsministerns bror, som äger företaget Perssons Bygg i Vingåker.

Enligt Gunnel Gyllensvaan-Erichs, jurist på arbetsmiljöverket i Linköping, är det ovanligt att man låter bli att göra arbetsmiljöplan. De flesta byggherrar som verket inspekterar lever upp till lagens regler.
– Vi har förstås inte resurser att inspektera alla byggen. Så det kan finnas ett stort mörkertal, okunnighet om lagens regler gör förmodligen att många privata villabyggen saknar plan, säger Gunnel Gyllensvaan-Erichs.
– Men det här är ett rätt stort bygge. Och reglerna om förebyggande av olyckor är viktiga, reglerna ska följas.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Persson misstänks för arbetsmiljöbrott

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig