info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Pedant eller slarver– så ordnar du en bil med stil

Rörmokaren Sammy har inga problem med sin oreda, men elektrikern Per mår direkt dåligt när han inte hittar prylar i bilen. Här kommer tipsen om hur du ska tänka för att få ordning i firmabilen. Om du nu vill ändra på dig …

Ordning i bilen är A och O för Per Wikholm. Foto: Jonas Bilberg.

Per Wikholm arbetar som elektriker i Eskilstuna. Han kuskar omkring med sin firmabil, en Volkswagen Caddy, till flera olika arbetsplatser varje dag. Det blir mycket material och många verktyg som ska ut och in i bilen flera gånger under en och samma arbetsdag. Dessutom samlar han på sig stora mängder skräp under ett arbetspass. Mest emballage i form av plast och kartong. Ändå är det bra ordning i firmabilen.

– Det är A och O för att kunna hitta alla grejer. Man vill inte åka till grossisten för att hämta material som man vet att man har i bilen men inte kan hitta för att det är kaos. Jobbet blir mycket effektivare när det ordning, säger Per Wikholm.

Han har genom åren tittat in i mängder av hantverkarbilar på olika byggen. Ofta fyllda med skräp i kombination med verktyg och material som staplats ovanpå varandra.

– Jag bryr mig inte om det. De får göra som de vill, det är deras problem, men om jag får lite oreda i min bil mår jag dåligt. Det känns inte bra.

Hur lyckas han då hålla den fina ordningen? Jo, enkelhet och lite disciplin. Själv lyckades han hitta ett ”klockrent” hyllsystem när han och en kollega var på en mässa. Ett köp som han aldrig ångrat.

– Det är lätt att hålla ordning om man sköter sig.

Ni noterade väl de två sista orden i förra meningen: ”sköter sig”. Det är något som Per försöker göra på slutet av varje arbetsdag genom att ta en stund då han kastar allt skräp och lägger alla verktyg på rätt plats. Till exempel placerar han alla handhållna maskiner som skruvdragare och liknande i respektive väska.

Men även för Per Wiklund finns det dagar då solen har sina fläckar. Det händer när det är extra mycket att göra på jobbet.

– Det kan bli några dagar i rad ibland då jag bara hinner kasta in grejerna i bilen. Men då måste man försöka lugna ner sig och försöka få tid till att städa.

Sammy Johansson är rörmokare i Karlskrona och precis som byggkollegan Per Wiklund rattar han sin firmabil till flera olika kunder varje dag. Men där slutar likheterna, i alla fall när det gäller att hålla snyggt i bilen.

Sammy Johansson har planer, men ingenting har hjälpt. Kaoset har fortsatt.Foto: Privat.

Visserligen har Sammy ambitioner, han struntar absolut inte i hur det ser ut. Tvärtom, han är hyggligt intresserad och försöker verkligen hitta ett fint-i-bilen-system som fungerar. Men trots en hög målsättning når han inte riktigt ända fram. Eller för att tala sanning – han lyckas inte alls.

– Jag är tidsoptimist och vill hinna med så många jobb som möjligt. Och om det blir snålt med tid mellan jobben måsta jag spara tid någonstans. Då blir det lätt att allt bara skickas in i bilen och sedan bär det iväg till nästa jobb. Då blir det snabbt oreda.

Sammy har försökt med egna förvaringslösningar och färdiga hyllsystem. Ingenting har hjälpt. Kaoset har fortsatt.

– En del är bättre på att ta sig i kragen när de är ute på jobb, de ser till att materialet kommer tillbaka till rätt låda. Det är dit jag måste komma för att få ordning. Och jag hinner inte med att göra något i slutet av dagen. Tiden räcker inte till.

Att allt ska vara perfekt kan gå till överdrift och bli tvångsmässigt.

Maria Farm kbt-terapeut

Själv tror rörmokaren Sammy att personligheten påverkar hur det ser ut i bilen. Och en som ger honom stöd för den teorin är psykologen och kbt-terapeuten Maria Farm. Hon säger att det finns extremer åt båda håll, men att de flesta ligger samlade i mitten och är lite av båda. Alltså någon slags mellanmjölk när det gäller kaos och ordning.

Maria Farm.

– Det handlar mycket om personligheten. De som har ordning i firmabilen är säkert redan från början mer ordningsamma av sin natur och har svårare att stå ut med att det är oreda. Samtidigt som de som har kaos inte stör sig lika mycket på att det ser lite rörigt ut och att de inte hittar sakerna på en gång, säger Maria Farm.

Vilken typ man är bestäms redan i tidig ålder.

– En del barn gillar inte att kladda, hålla på med gegga och smutsa ner. De är mer ordningsamma och lägger saker på rätt plats på dagishyllan. Andra är kanske mer spontana, impulsiva och sprider saker omkring sig. De här personlighetsdragen är ofta väldigt tydliga och följer sedan med upp i vuxenlivet.

Finns det då några faror med om man är det ena eller det andra. Svaret är ja – i vissa fall. Maria Farm säger att det finns en del risker för dem som ligger långt ut på kanterna. Hon berättar att de som kör omkring med totalt kaos lätt kan bli frustrerade och känna ilska när oordningen leder till att det blir för svårarbetat.

– Då gör de kanske ett ryck och städar upp, men snabbt blir det kaos igen och det är naturligtvis jobbigt i längden.

De som är noggranna behöver inte känna någon stress över att de måsta ta tag i någon oreda. Men där kan det dyka upp andra problem.

– Att allt ska vara perfekt i firmabilen kan gå till överdrift och bli tvångsmässigt. Det kan vara påfrestande för individen själv, säger Maria Farm.

Varken Sammy eller Per verkar vara några extremer. De tillhör nog mellanmjölksskiktet när det gäller firmabilar med den lilla men dock tydliga skillnaden – den ena la sakerna på rätt plats på dagis, den andra lekte med gegga …

Expertens tips: Så får du bättre ordning i bilen

  1. Bestäm dig för att ta tag i problemet
  2. Inse att alla är olika, anpassa dig efter din grundpersonlighet
  3. Ta små steg till det bättre
  4. Ha ett rimligt mål med hur välstädad firmabilen ska vara

Källa: Maria Farm, psykolog och kbt-terapeut

Cenneth Niklasson, reporter
Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Pedant eller slarver– så ordnar du en bil med stil