info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Peab: ”Materialleverantör” behöver inte kollektivavtal

Arbetar för Peab – saknar kollektivavtal. Efter urineringen i köket kallar Byggnads Peab till möte.

Nedtagna kakelplattor langas ner i en påse. Trots det krävs inget kollektivavtal med materialleverantören, enligt Peab. Foto: Privat

När lägenheten skulle renoveras upptäckte Jenny Behrmann och hennes sambo genom en ”kattkamera” att en hantverkare kissade i vasken. Personen var där för att renovera badrummet och händelsen väckte så småningom frågan hur det egentligen stod till med arbetsförhållandena. Det visade sig att företaget utförde renoveringen utan kollektivavtal – på uppdrag av Peab.

Peab är medlem i Sveriges Byggindustrier som ständigt återkommer till vikten av schyssta villkor och en sund konkurrens. Deras medlemsföretag ska alltid ha kollektivavtal. Men Peabs presschef Kajsa Jacobsson säger att det inte behövts denna gång eftersom det rör sig om en materialleverantör.

Läs också Här kissar hantverkaren i köksvasken – Peab betalar hyresgäst

– De utförde bara kosmetiska renoveringar i badrummet, säger Kajsa Jacobsson. Materialleverantören var här för att åtgärda en reklamation på sin vara. Det är ingen entreprenad, utan ett garantiarbete.

Vi bestämmer tid för en intervju för att fråga hur Peab drar gränsen mellan materialleverantör och underentreprenör, hur det kommer sig att man inte ser kakelsättning som byggnadsarbete och varför man inte ställer krav på kollektivavtal även för materialleverantörer. Men plötsligt backar Peab och svarar enbart på sms:

– Det är en självklarhet för oss att följa alla regler och förordningar som finns. Det är också ett krav vi ställer på dem som levererar till oss och vi gör noggranna bedömningar innan vi sluter avtal. Vi har redan gett intervju i frågan för TV4 Nyheterna och avböjer därmed en ytterligare intervju då vi inte har mer att tillägga i frågan, skriver Peabs presschef Kajsa Jacobsson.

Länk till TV4:s inslag 

Roland Wiking, avtalsansvarig på Byggnads Skåne, säger att huvudlinjen för Byggnads är att teckna kollektivavtal med alla företag som utför byggnadsarbete i Sverige.

– Vi har ingen annan uppfattning än att de utför byggarbete här och enligt vad vi vet har det här företaget inget kollektivavtal. Sedan är frågan var ansvarsbiten ligger avtalsmässigt.

I det här fallet verkar byggavtalet ha satts ur spel, menar Roland Wiking.

– Om man tar in en materialleverantör och den i sin tur tar in en underentreprenör så omfattas den inte av avtalet och vår möjlighet att utföra kontroller kan bli obefintlig. Det är ett sätt att bryta UE-kedjan. Vi vet inte om Peab har gjort det medvetet, men hade de upphandlat arbetet så borde de ha haft kollektivavtal.

Hur går ni vidare?

– Vi ska ta kontakt med Peab. Förhoppningsvis kan vi titta på detta gemensamt och se vad som har gått fel. Är det bristande rutiner eller ett kryphål i kollektivavtalet? Vi får kartlägga detta och titta på helheten, allt från upphandlingen till vem som är ansvarig för vad.

Jenny Behrmann, boende i den aktuella lägenheten tycker att storbolaget gör fel.

– Jag tycker Peab borde skämmas. Ett företag som Peab som påstår sig vara seriösa har bevisligen anlitat en underentreprenör utan kollektivavtal för att komma undan billigt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Peab: ”Materialleverantör” behöver inte kollektivavtal