info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Kritik mot kontroller på bygget: "Höll inte avstånd"

Bolaget Ansvar ska förbättra arbetsmiljön genom att stoppa kriminalitet på bygget. Men logistikarbetaren Patrik tycker att de var otrevliga och inte höll avstånd när de gjorde kontroller på hans arbetsplats. Jessica Löfström, grundare av Ansvar, har en helt annan syn på händelsen.

Bolaget Ansvar utförde kontroller av ID06 på ett Skanskabygge i Stockholm. Logistikarbetaren Patrik reagerade på att Jessica Löfström på Ansvar var otrevlig och inte höll avstånd under kontrollen. Foto: Anders G Warne/Privat

Patrik är logistikarbetare och arbetar på ett stort bygge i Stockholm. En dag förra veckan när han skulle gå in på arbetsplatsen blev han stoppad av tre personer som krävde att han skulle visa upp ID06-kort och legitimation. Det stod Ansvar på personernas jackor, men annars förstod inte Patrik alls vilka de var och var de kom ifrån.

– De ställde sig en halvklunga runt omkring mig. Det var som en SL-vakt frågade efter biljetten på tunnelbanan. De presenterade sig inte först och var hotfulla och otrevliga, förklarar han.

Patrik fick själv ställa flera frågor till personerna; vilka de var, var de kom ifrån och på vems uppdrag de utförde kontrollerna.
När representanten från Ansvar skulle svara på frågorna tog hon ett steg framåt enligt Patrik som upplevde det som att hon kom för nära.

– Hon höll inte avstånd och ingen av dem hade något munskydd på sig. Det är ju en potentiell livsfara. Jag tror inte att jag är i en riskgrupp, men jag kan smitta vidare till äldre på bygget, säger Patrik.

Patrik har inget emot att det görs kontroller på arbetsplatsen. Han har varit med om det på flera gånger.
– Det har inte varit några problem. Det är första gången jag blir behandlad så här och framför allt att det händer under en pandemi, säger han.

Jessica Löfström, grundare av Expandera mera, har startat det nya bolaget Ansvar tillsammans med antikorruptionsexperten Louise Brown.
Bolaget ska stoppa arbetslivskriminaliteten på bygget och fokus är främst att offentliga beställare ska få hjälp att granska entreprenörer inför upphandlingar.

På arbetsplatsen i Stockholm kontrollerade Ansvar, på uppdrag av beställaren, bland annat ID06, legitimation och vilka bolag som var på plats. På vissa bolag görs också fördjupade kontroller.

Det var just Jessica Löfström, som nu arbetar som rådgivare på Ansvar, som mötte byggnadsarbetarna. Hon upplevde situationen helt annorlunda än Patrik.

– Vi gick tillsammans med huvudentreprenörens ledsagare, och vi säger alltid var vi kommer ifrån. Men det är möjligt att jag glömde det den här gången. Det var bullrigt, och svårt för alla att höra. Vi måste kunna göra oss hörda. Därför lutade jag mig fram och det upplevdes som ett närmande. Men jag försökte att svara så ingående som möjligt på alla hans frågor.

Patrik säger att du inte höll avstånd vid mötet. Kommentar?
– Det kan ju upplevas på olika sätt. Jag upplever inte att vi kom för nära och att vi höll avstånd.

Det har ju förekommit smittspridning på flera byggarbetsplatser. Varför hade ni inte munskydd på er?
– Vår utgångspunkt är att ha munskydd efter behov. Eftersom vi har haft både glasögon, hjälm och munskydd, så har folk tyckt att det var obehagligt, eftersom de vill se vem man är. Vi rådgjorde med våra ledsagare som gav klartecken att ta av det. Och våra visir hade inte hunnit komma inför det här arbetsplatsbesöket.

Tar ni åt er av kritiken?
– Man ska alltid lyssna på kritik. Vi är också medvetna om att det är extremt sällan som någon kollar vem som faktiskt är på bygget. Så vi förstår att någon kan tycka att det känns störande. Men vi hörde också många som spontant sa att de tyckte det är jättebra att kontroller görs.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Kritik mot kontroller på bygget: "Höll inte avstånd"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig