info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen:”Byggsektorn kommer att klara sig vad som än händer”

Vår byggpanel funderar på den stundande lågkonjunkturen, hur en bra kollega är och vad som får dem att skratta.

Vi har lika mycket att göra som alltid och det ringer folk hela tiden

Andreas ”Bagarn” Amrén, 23 år, snickare, Sala

Ekonomin stagnerar – känner du dig orolig för jobbet?
”Nej, sådant kan man inte styra över och det är inget jag funderar på. Jag jobbar på en liten firma, så vi har mest privatpersoner som kunder. Men just nu har vi lika mycket att göra som alltid och det ringer folk hela tiden.”

Hur ska en bra kollega vara, tycker du?
”Trevlig, skötsam och positiv. En bra kollega är arbetsam och är inte rädd för att ta i. Det går tyngre att jobba om det är storm och regn, men man måste gilla läget. Om det är någon som klagar blir det bara värre.”

Vilken typ av humor gillar du?
”Det är roligt att skoja om det som är PK. Det är kul att skämta om regeringen, de har stökat till det ganska rejält. Jag skrattar mycket åt politiska beslut, exempelvis att Sverige aldrig skulle gå med i Nato, men när ryssen knackar på går man med direkt. Det är lite naivt.”


Byggsektorn som jag jobbar i, den kommer att klara sig vad som än händer.

Anders Varveus, 64 år, sanerare och snickare, Solna

Ekonomin stagnerar – känner du dig orolig för jobbet?
”Jag är inte det minsta orolig för jobbet. Byggsektorn som jag jobbar i, den kommer att klara sig vad som än händer. Stagnationen i ekonomin beror på två saker; galna politiska beslut på energiområdet och kriget i Ukraina och dess effekter.”

Hur ska en bra kollega vara, tycker du?
”Jag gillar kärleksfulla kollegor, där det finns värme. Att man har kul tillsammans oavsett arbetsuppgifter. Jag tycker om en kollega som är pålitlig, som är på jobbet för att man vill vara där.”

Vilken typ av humor gillar du?
”Politisk satir. Jag är uppfödd med det eftersom jag växte upp i Ungern under kommunistregimen. Det var ständiga skämt människor emellan. När statschefen i Ungern gjorde uttalanden, då gjorde de vuxna narr av det. I Frankrike och England är de vassa på politisk satir, i Sverige är vi lite sämre.”


Jag är rädd för att mista jobbet. Jag är ensamstående så det kan bli tufft.

Irene Winge, 39 år, kranförare, Hörby

Ekonomin stagnerar – känner du dig orolig för jobbet?
”Ja, det gör jag. Jag är rädd för att mista jobbet. Jag är ensamstående så det kan bli tufft. Jag kanske får sälja min gård och sluta med mina intressen. Om jag blir av med jobbet så kan jag inte heller producera skatt till välfärden. Det som visar att vi är på väg in i lågkonjunktur är att alla priser höjs, men inte lönerna.”

Hur ska en bra kollega vara, tycker du?
”Lyhörd, utbildad och vara med i facket för att kunna göra sin röst hörd. Kunskap är makt. Att kollegor är förstående inför olika situationer, både på arbetet och privat.”

Vilken typ av humor gillar du?
”Jag tycker om verklighetsbaserad humor som inte är kränkande. Jag tycker om Johan Glans humor, att man kan göra bort sig och se det roliga i det. Att man kan bjuda på sig själv.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen:”Byggsektorn kommer att klara sig vad som än händer”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig