info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Panelen om "Bästa bygget": Där var det "all inclusive"

Sämsta bygget de jobbat på – vad utmärker sig och vad skiljer det från det bästa stället?
Vår panel pratar arbetsmiljö och har även siktet inställt på julen

Jag fick hålla en åtta ton tung vägg i luften med kranen utan att veta vart den skulle

Malin Tidén, tornkranförare, 47 år, Hässleholm

Vilket är det sämsta bygget du varit på?
”Jag var på ett större bygge för ett år sedan, där det var för mycket Vilda Västern. Byggnadsarbetarna på marken kommunicerade inte med mig och jag fick exempelvis hålla en åtta ton tung vägg i luften med kranen utan att veta vart den skulle ta vägen. Jag måste få veta vart jag ska skicka grejorna.”

… och vilket är det bästa?
”Jag var på ett litet bygge i Höganäs som var helt fantastiskt. Kommunikationen funkade bra och allt var smidigt. Och jag hade ett eget omklädningsrum, eftersom jag var kvinna. Ett eget rum, all inclusive, med toalett och skåp”

Vad är det viktigaste för dig under julen?
”Det viktigaste är att folk får göra vad de vill och det som de mår bra av. Om de vill ta det lugnt eller om de vill ha fullt upp med släkt och vänner. Själv har jag inga direkta jultraditioner.”


Logistiken på bygget var katastrof och det fanns ingen plats att arbeta

Albert Waldefors,25 år, håltagare, Göteborg

Vilket är det sämsta bygget du varit på?
”Mitt sämsta bygge var ett bygge i Alingsås för tre år sedan. Logistiken på bygget var katastrof och det fanns ingen plats att arbeta. Det var byggmaterial överallt och stökigt. Arbetsledningen var frånvarande, vilket var det grundläggande problemet.”

… och vilket är det bästa?
”Det var när vi byggde om ett affärscentrum, Kompassen, 2015–16, i Göteborg. Det är alltid jobbigt att bygga i centrala Göteborg och jobbet var omfattande. Men arbetsledningen fick det att fungera, eftersom platscheferna var involverade i hela byggprocessen.”

Vad är det viktigaste för dig under julen?
”Lussekatter. För mig betyder det jul. Jag gillar att baka julknäck, pepparkakor och lussekatter. Men det viktigaste under julen är gemenskapen.”


Jag tror att det är mer fusk på storbyggen, där alla kanske inte är utbildade

Björn Zetterholm, 42 år, byggnadsarbetare, Varberg

Vilket är det sämsta bygget du varit på? ”Jag har eget byggföretag och jobbar mycket med småföretagare och tycker att vi är förskonade från fuskbyggen här i Varberg. Visst finns det olika kvaliteter, men jag tycker inte att det är mycket slarv. Jag tror att det är mer fusk på storbyggen, där alla kanske inte är utbildade. Där kan jag se mer fusk.”

… och vilket är det bästa?
”De bästa byggena är där det är ett bra flyt med kunden och en bra dialog. Dialogen är viktig, hur man bemöter varandra, hur man förmedlar sin bild av bygget utan att ta saker för givna. Vi kan ju aldrig veta vad kunden vill ha för nivå på jobbet.”

Vad är det viktigaste för dig under julen?
”Att få njuta av julmys med familjen, andas ut lite och ta nya tag inför nästa år.”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Panelen om "Bästa bygget": Där var det "all inclusive"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig