info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

På dagen: Snickaren Emelie – På kvällen: Herman

Snickaren Emelie Sommar har fått nytt självförtroende inom den mansdominerade byggbranschen. Orsaken: En kostymklädd gentleman vid namn Herman.

Snickaren Emelie Sommar och dragkingen Herman Winter. Foto: Instagram: emeliesommarsnickare

Hon var skådespelaren och dansaren som halkade in i byggbranschen på ett bananskal. Sedan ett 15-tal år jobbar Emelie Sommar som snickare, för tillfället på Peab Byggservice.

Men att vara i ett mansdominerat yrke har inte alltid varit enkelt och Emelie har ofta känt att hon inte vågat ta för sig tillräckligt bland kollegorna.

– Tidigare lyssnade jag väldigt mycket på vad gubbarna sa, även när vissa saker inte stämde. Men jag vågade inte ifrågasätta dem, säger 40-åringen.

För tre år sedan förändrades mycket, när en ny person kom in i Emelies liv. Han heter Herman Winter och föddes på en skidresa till de franska alperna.

– När vi gick ut sista kvällen hittade jag en stråhatt och en lösmustasch. Det var ungarnas utklädningsgrejer som låg i min resväska. Jag tog på mig mustaschen, kastade på mig stråhatten och en orange fleecetröja, berättar Emelie.

På baren i Frankrike gjorde Herman succé. Mängder av okända personer kom fram och pratade och berömmet haglade över den nya karaktären.

– När vi satt på planet hem frågade en av mina kompisar: ”Är Herman också på väg hem till Sverige?” Jag svarade att han var det.

Emelie fortsatte att utforska Herman på hemmaplan och fick förfrågningar om att framträda med honom. Hon har sedan på olika tillställningar i Stockholmstrakten utvecklat sitt alter ego, som går under benämningen dragking.

– Herman är lite som en gentleman från 50-talet. Han har kostym och är väldigt vältalig. En äldre James Bond som är väldigt korrekt.

Varför är han så?

– Jag ville göra en fräsch man med stil och klass för att lyfta att män också kan vara tjusiga. Många som håller på med dragkings tar fram det fula. Jag känner väldigt många härliga män, säger hon.

Herman Winter har under kort tid hunnit bli en kändis som medverkat i tidningar och tv-program. Efter första artikeln i Aftonbladet beslutade Emelie att berätta om Herman för kollegorna.

– Jag kastade in en tidning i boden. De undrade vem den där Herman var. När jag svarade att det var jag blev de väldigt förvånade, säger hon och skrattar.

I princip alla kommentarer från kollegorna på jobbet har varit positiva.

– De tycker att det är kul. Min platschef sa att han hade googlat mig och att han sett en massa roliga saker. Det är väl kanske några som varit lite negativa och undrat vad jag egentligen håller på med. Men jag lyssnar inte på sånt, haha.

Emelie Sommar berättar att hon har fått nya insikter genom att då och då förvandlas till man.

– På något konstigt sätt så kan det bli en barriär mellan män i kvinnor i mansdominerade yrken. Jag har blivit lite mer ödmjuk över hur män tänker och försöker hitta ett bra sätt att mötas på.

Har Herman påverkat dig som person?

– Ja, jättemycket! Jag känner att jag vågar mer och tar för mig mer. Herman har lärt mig mycket och jag känner mig väldigt självsäker.

Vad har det nya självförtroendet gett?

– Jag är trygg i mig själv och är inte rädd för konflikter, till exempel på arbetsplatsen. Jag blir sällan arg och tar det lugnt. Jag tänker: ”Jag är ju som er”. Innan så kände jag kanske inte riktigt så.

Hur tänker du om faktumet att du kan ta för dig mer på byggjobbet sedan du klätt ut dig till man?

– Det finns en attityd, bland annat med hårda lagbasar, som tjejer inte är vana vid. Då försöker de anpassa sig till den attityden istället för att sätta ner foten. Själv har jag blivit mer tydlig tack vare Herman.

Borde män inom bygg också släppa på sina roller ibland?

– Ja, de behöver inte alltid vara så himla macho, utan bara slappna av. Ibland kan det vara bättre att säga att man inte kan, istället för att låtsas veta och sedan skylla på någon annan när det blir fel.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: På dagen: Snickaren Emelie – På kvällen: Herman