info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Överlevde jordras på bygge

Mannen som i måndags fick jordmassor över sig vid en villa i Hässelby mår efter omständigheterna bra. Arbetsmiljöverket har nu ett muntligt avtal med byggarbetarens arbetsgivare att de noga ska se över säkerheten innan arbetet fortsätter.

Mannen, som är en polsk byggnadsarbetare anställd av ett polskt byggföretag, blev begravd av fuktig jord när bräderna som stagade upp väggarna på dräneringsdiket gav vika. Trycket av de tunga jordmassorna gjorde att han förlorade medvetandet och hans tillstånd var, när ambulanshelikoptern hämtade honom, mycket allvarligt.
Håkan Angerdahl vid Arbetsmiljöverket har varit i kontakt med representanter från det polska byggföretaget.
– De har träffat och pratat med honom på sjukhuset och enligt uppgift är hans tillstånd inte så farligt som först befarat, säger han.

Det som utlöste olyckan var att man lagt upp all uppgrävd jord på sidorna runt diket. När jorden, som innehöll mycket sand, sedan blev våt och tung av regn krävdes inte mycket för att den skulle rasa ner i diket.
– Tyvärr är det så ibland med mindre företag att det saknas både arbetsmiljöplan och kunskap om hur man förebygger olyckor. Som tur var gick det förhållandevis bra den här gången, säger Håkan Angerdahl.
Arbetsmiljöverket har genom ett muntligt avtal med byggföretaget bestämt att inget arbete ska göras innan en riskbedömning gjorts i samspråk med villaägaren och uppdragsgivaren. Dessutom ska grävmaskiner snabbt ta bort jordhögarna runt dräneringsdiket så att inte fler råkar illa ut.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Överlevde jordras på bygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig