info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Överlevde fall på nio meter från tak

En byggnadsarbetare föll över nio meter vid en arbetsplatsolycka på LKAB i Kiruna igår eftermiddag. Mannen, som är i 20-årsåldern, fick inga livshotande skador.

– Räddningen var att han landade på en gångbrygga. Annars hade han fallit över 30 meter till. Det är ingen som överlever ett fall ned på ett betonggolv från sådana höjder, säger Jan Andersson, inspektör på arbetsmiljöverket i Umeå.

Flera personer var inblandade
i arbetet med att montera brandventilatorer uppe på ett hus inne på LKAB-området i Kiruna i går eftermiddag. Männen skulle kapa upp ett hål. Av någon anledning råkade 20-åringen falla igenom, när hålet var nästan helt öppet. Han landade på en gångbrygga cirka nio meter ned. Det krävdes en skylift för att få honom därifrån. Mannen var vid medvetande när han fördes till sjukhus.

– Vi vet ännu inte hur det har gått, enda informationen vi fått är att skadorna inte är livshotande. Det är bara att hoppas att det gått bra, säger Jan Andersson, inspektör på arbetsmiljöverket i Umeå.
Det är fortfarande oklart om det var brister i arbetsmiljön som orsakade fallet – om det till exempel saknades fallskydd när händelsen inträffade. Det finns flera vittnen till olyckan, men vittnena har inte hörts ännu. Arbetskamraterna var chockade och krishjälp sattes in direkt igår eftermiddag.

Enligt arbetsmiljöverkets regler måste fallskydd finnas, vid arbete som sker högre än två meter över marknivå.
– Det kan vara räcken eller fasta skydd. Om detta inte går ska personlig skyddsutrustning användas som exempelvis sele och lina, säger Jan Andersson, arbetsmiljöverket i Umeå.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Överlevde fall på nio meter från tak

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig