Över halv miljard i stöd till bygg – så stoppas fuskarna
630 miljoner kronor totalt. Så mycket får byggbolagen i permitteringsstöd från staten. 2 834 företag inom bygg har beviljats stöd hittills.
Coronakrisen har tvingat fram en miljonrullning av stödpengar till näringslivet i olika branscher när företag tappar i omsättning. Så även i byggsektorn.
629 694 747 kronor har Tillväxtverket hittills beviljat företag inom byggbranschen. 12 320 anställda berörs nu av stödet.
De flesta företag som får pengarna finns som väntat i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Därefter kommer i tur och ordning Örebro, Östergötland och Västerbotten.
220 av de 630 miljonerna har gått till företag i Stockholmsområdet.
Inom en snar framtid kan mer pengar betalas ut eftersom många byggföretag fortfarande utreds. 3 473 företag i byggsektorn har ansökt om stöd, varav 2 834 hittills fått ett positivt beslut.
Experten om fusk med coronastödet: ”Bygg en riskbransch”
Det görs en förkontroll av företagen i samband med varje beslut. Tillväxtverket har lånat in personal från Skatteverket som hjälper till med granskningen.
Men den stora djupdykningen i företagens ekonomi och personalsituation kommer vid efterkontrollen. Skatteverket tillsätter 100–150 medarbetare som enbart ska granska det nya permitteringsstödet. Samma grupp inom Skatteverket kommer även att kontrollera det så kallade omsättningsstödet som ges för fasta kostnader till företag vars omsättning minskat med mer än 30 procent.
Om Skatteverket hittar oegentligheter kommer myndigheten att polisanmäla. Regeringen har föreslagit nya straffbestämmelser (som ej är klubbade och klara) men som innebär att grova fall av uppsåtligt brott vid omställningsstöd kan leda till upp till sex års fängelse.
Enligt ett regeringsförslag bör Skatteverket och Tillväxtverket samköra sina register, granska personalliggare och även genomföra kontrollbesök för att säkerställa att stödet enbart hamnar hos seriösa företag.
– Vi riggar för detta just nu för att kunna dra igång kontrollerna i sommar, samtidigt som vi väntar på detaljerade direktiv, säger Lars Altsäter, områdeschef för osund konkurrens vid Skatteverket.
Tillväxtverket har en särskild webbsida där man anonymt kan tipsa om misstänkt fusk här:
https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/misstanke-om-fusk-eller-brott.html