info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Över 16 000 strejkar på norska byggen

I dag klockan 7:00 på morgonen gick drygt 16 000 byggnadsarbetare på 700 byggarbetsplatser i Norge ut i strejk. Konflikten handlar bland annat om åtgärder mot social dumpning.

Det är medlemmar i det norska byggfacket Fellesforbundet som deltar i strejken. Ungefär hälften av byggnadsarbetarna i Norge är medlemmar i Fellesforbundet. De som inte är med kommer att gå till arbetet som vanligt.
Konflikten handlar i huvudsak om tre saker: ett rättvisare lönesystem, höjning av lägsta lönerna och åtgärder mot social dumping.
När det gäller lönefrågan så har parterna tidigare samarbetet för att utveckla ett lönesystem, men nu säger arbetsgivarna blankt nej till att fortsätta det samarbetet.
Höjningen av de lägsta lönerna handlar om att yrkesarbetarna ska få minst 85 procent av den genomsnittliga byggnadsarbetarlönen och att de utan utbildning ska få minst 77 procent.
Under förhandlingarna har Fellesforbundet arbetet med att få in en skrivning i kollektivavtalet för att bättre kunna motarbeta social dumpning på byggarbetsplatserna. Ett krav som de fått nej på.
– Byggarbetsgivarna har i det stora hela haft en oseriös inställning under förhandlingarna och under medlingen. De vill inte tillmötesgå oss på något av våra viktigaste krav, säger Arve Bakke, förhandlingsledare för Fellesforbundet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Över 16 000 strejkar på norska byggen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig