info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Över 1000 kronor i förlust per månad

1100 kronor mindre per månad. Det blir förlusten för arbetslösa byggnadsarbetare, om alliansens a-kasseförslag genomförs, enligt en räknesnurra som LO tagit fram.

LO har tagit fram en räknesnurra där man själv kan skriva in sin månadslön och räkna fram den a-kasseerättning som blir resultatet av Alliansens förslag. Med LO-snurran kan man också räkna fram vad man får i sjukpenning, med moderaternas förslag till förändringar i sjukförsäkringen.

Den byggnadsarbetare som tjänar mellan 21 000 och 25 000 kronor i månaden förlorar 1100 kronor i månaden de första hundra dagarna. Det beror på att Alliansen vill att taket i a-kassan ska sänkas. Förslaget får till följd att maxbeloppet sänks från 16 060 till 14 960 kronor.

Enligt alliansens förslag ska nivån därefter minskas från 80 till 70 procent efter 200 dagars arbetslöshet och till 65 procent efter 300 dagar.
Den sistnämnda sänkningen slår framförallt mot de byggnadsarbetare som tjänar minst. Enligt räknesnurran förlorar den som har en månadslön på 21 000 kronor 1310 kronor varje månad, i a-kassa om han skulle bli långtidsarbetslös.

En byggnadsarbetare som tjänar 23 000 och som blir sjukskriven mer än 180 dagar, förlorar 2 300 kronor i månaden, på moderaternas förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Det beror bland annat på att moderaterna vill gå tillbaka till det gamla taket i sjukförsäkringen, som låg på 24 800 kronor. Enligt nuvarande regler, är taket 33 100.

– Den allvarligaste effekten av det här, är att det blir en press nedåt på lönerna, en slags dumpningseffekt. Det kanske inte märks det första året, men efter några år så kommer det att slå igenom, säger Claes-Göran Enman på LO, en av dem som tagit fram snurran.
Hans Lindblad, biträdande kanslichef på moderaternas riksdagskansli, har inga invändningar mot räkneexemplen i snurran, men anser att man måste se förslagen i sin helhet.

– Alliansens samlade förslag innebär skattesänkningar på omkring 1000 kronor i månaden, säger han.
Hur finansieras skattesänkningen?
– Med höjda egenavgifter till a-kassan, med att skattereduktionen till för fackföreningsavgift och a-kasseavgift tas bort, samt vissa andra skattehöjningar.

Klicka här för att pröva LO:s räknesnurra.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Över 1000 kronor i förlust per månad

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig