info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Otryggt arbete för polska byggnadsarbetare

De riskerar att få sparken. Och de som skadar sig skickas hem utan ersättning. Ett 30-tal polska byggnadsarbetare ska ha tvingats åka tillbaka till Polen vid Borealis nya plastfabrik i Stenungssund.

Borealis bygger en ny högtrycksfabrik för lågdensitetspolyeten i Stenungssund. Fabriken ska vara klar 2009. Just nu pågår markarbeten där den danska företaget Phil & Son är huvudentreprenör. Phil & Son har i sin tur anlitat det polska företaget CRZ Construction som har anställt polska byggnadsarbetare. De polska byggnadsarbetarna berättar nu i en intervju i Göteborgsposten om dåliga arbetsförhållanden. De berättar om byggnadsarbetare som får sparken utan uppsägningstid och om utebliven ersättning vid arbetsskador. Minst 30 personer ska ha blivit hemskickade från CRZ sedan arbetet började i februari.
– De säger till från en dag till nästa vilka som ska få åka hem. De kan komma på fredagen och säga att ”Nu har vi fått för mycket gjort och behöver inte så många längre – du, du och du får åka hem på onsdag, säger Dominik Kuleta, en av de polska byggnadsarbetarna.

De andra på arbetsplatsen har fått europeiska sjukförsäkringskort, men de anställda på CRZ vet inte hur deras försäkringsskydd ser ut. Bland annat har byggnadsarbetarna inte fått någon ersättning vid arbetsskador. En kille som slog i huvudet i en byggnadsställning fick röntga huvudet och företaget betalade 3500 kronor till sjukhuset kontant, men inte ett öre till killen. Han fick istället en biljett till Polen.
CRZ Construction tillbakavisar kritiken om dåliga arbetsförhållanden.
Vad gäller CRZ Constructions sjukförsäkring anser ansvariga på Phil & Son anser att det är ett korrekt och normalt förfarande att betala kontant till sjukhuset. Andra uppgifter om hur företaget behandlar sina anställda är rykten, enligt Borealis och Phil & Son.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Otryggt arbete för polska byggnadsarbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig