info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Osäkert arbetssätt vid dödsolycka

Arbetsmiljöverket är kritiskt mot arbetssättet som användes, då en 47-årig polsk man omkom på sin arbetsplats under julafton. - Det hade gått att arbeta på ett säkrare sätt så att olyckan förhindrats, säger arbetsmiljöinspektör Bengt Johansson.

Den polske byggnadsarbetaren arbetade tillsammans med kollegor på att bygga ett ridhus i Östra Husby, utanför Norrköping. Såväl polisen som Arbetsmiljöverket har påbörjat utredningar för att exakt klargöra vad som hänt. Dessa utredningar pågår ännu.
Männen arbetade med att lägga tak på den sex meter höga byggnaden. Enligt uppgifter hände olyckan i samband med att arbetet skulle återupptas efter rast. Av oklar anledning föll en av männen.

Arbetsmiljöinspektör Bengt Johansson är kritisk mot arbetsmetoden som användes och som han anser är farlig. Krav på förbättringar riktas därför mot arbetsgivaren.
– Arbetet utfördes på ett sätt som var oacceptabelt enligt våra föreskrifter. De hade inte fast monterade skydd, vilket man ska ha när man arbetar på höjder över två meter, säger Bengt Johansson

Vid arbetet skulle man fästa kondensplast mellan takskivor och plåt på taket. När arbetarna rullade ut plasten och satte fast den, arbetade de från en stege som flyttades i sidled. Arbetarna hade, enligt arbetsgivaren, livlinor. Enligt samma uppgifter var man tillfälligt losskopplade när olyckan hände och den polske mannen föll mellan åsar och takstolar, rätt ner i schaktmassor, till största delen bestående av stenar. Bengt Johansson anser att arbetet skulle utförts på ett annat sätt för att vara säkert. Arbetarna borde ha arbetat från en lift med korg när man monterade fast plasten och satte fast takplåten.

Nere vid takfoten kan det vara svårt att komma åt med en lift, men där kunde man ha haft ett fast, monterat, skydd; en ställning med skyddsräcke. Arbetetsmiljöverket har också reagerat över att arbetarna bara hade en stege för att komma upp på taket. Det skulle funnits en trapp med ledstänger.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Osäkert arbetssätt vid dödsolycka

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig