info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 940 x 260 V20-21

Ordning och reda-rapport klar

Sveriges Byggindustrier är nöjda med rapporten. Byggnads vill inte kommentera rapporten förrän efter avtalsrådets möte nästa vecka. Värt att notera är att arbetsgruppen inte har kunnat enas om Byggnads nyckelfråga: huvudentreprenörsansvar.

Byggnads och Sveriges Byggindustrier har idag tagit emot den färdiga rapporten för ordning och reda i byggbranschen. Rapporten består av båda parternas förslag för ordning och reda, där Byggnads förslag är ett huvudentreprenörsansvar. I uppgörelsen låg att om inte någon av parterna är nöjda med förslaget så har man rätt att säga upp byggavtalet.

”Inväntar avtalsrådets åsikter”

Byggnads skriver i ett pressmeddelande: ”Nu ska vi analysera rapporten och Byggnads avtalsråd ska den 20 februari ta ställning och besluta om eventualla åtgärder. Vi håller oss till Byggnads interna demokratiska process och kommer därför inte kommentera rapporten förrän avtalsrådet har fattat beslut.”

Nyckelfrågan olöst

På sidan två i rapporten skrivs emellertid klart och tydligt att arbetsgruppen inte kunnat enas om något solidaransvar i entreprenörsleden. Den fråga som Byggnads framhållit som den viktigaste.
Sveriges Byggindustriers vd tycks nöjd med rapporten: ”Det är med stor tillfredsställelse som jag ser att arbetsgivare och fack gemensamt tar ansvar för justa villkor och sund konkurrens i byggbranschen. Vi skapar nu ett system som avlägsnar all eventuell oseriös verksamhet. Oseriösa aktörer ska inte ha något att hämta i vår bransch, säger Ola Månsson , vd Sveriges Byggindustrier.

Avtalsrörelsens hetaste fråga

Byggnads krav på huvudentreprenörsskap var senaste avtalsrörelsens hetaste fråga. Det var snubblande nära en strejk, men landade i en arbetsgrupp för frågor om ordning och reda. Imorgon lördag går tidsfristen ut för gruppens arbete men redan idag presenteras alltså rapporten från arbetsgruppen.

Avtalet kan sägas upp

Nu ska Byggnads ta ställning till rapporten och fatta beslut om hur man ska gå vidare. Om någon av parterna inte är nöjd, kan denna säga upp byggavtalet med en månads uppsägningstid och det finns då risk för en omfattande konflikt på arbetsmarknaden. På torsdag nästa vecka samlas Byggnads avtalsråd, med representanter från hela landet, avtalsrådet har 116 ledamöter och har en rådgivande funktion.

KLICKA HÄR OCH LÄS HELA RAPPORTEN

Annons
Aerfast 250×600 V21-22
info

Byggnadsarbetaren.se använder cookies för att optimera upplevelsen för dig som besökare. Läs mer