info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Öppnare arbetsklimat för homosexuella

Under nästa år kommer 38 fackförbund och arbetsgivare på olika sätt att arbeta för att motverka diskriminering på grund av sexuell läggning. Men Byggnads deltar inte i projektet.

Under sex år har det EU-finansierade arbetslivsprojektet ”Fritt fram” arbetat med att skapa ett öppnare arbetsmiljöklimat i svenskt arbetsliv. Genom bland annat utbildning har man ökat kompetensen kring hur man motverka diskriminering vad gäller sexuell läggning. I det första projektet som pågick under tre år deltog kyrkan, polis och försvaret. Det resulterade bland annat i att försvarsmakten har anställt en person som bara arbetar med hbt-frågor. (hbt=homosexuella, bisexuella och transpersoner).

Nu är pionjärprojektet slut och 38 olika aktörer tar vid. Samtidigt släpps metodrapporten ”100 steg mot ett öppnare arbetsliv”. Den innehåller konkreta råd och metoder hur arbetsgivare eller fackförbund kan skapa ett öppnare arbetsklimat med fokus på sexuell läggning. Det kan bland annat handla om att utforma informationsmaterial, så att även homo- och bisexuella känner igen sig. Bland de 38 aktörerna återfinns flera fackförbund bland annat Kommunal, Seko och byggföretaget NCC. Inbjudan har även gått ut till Byggnads, som inte deltar i projektet.
– Jag känner inte till det. Det är inte något som vi har diskuterat, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads.
Tror du att det finns ett behov att jobba med dessa frågor på byggarbetsplatserna?
– Det tror jag väl. Det finns alltid skäl att öppna människors sinnen. Men just nu satsar vi på ett projekt mot främlingsfientlighet med flera andra fackförbund i Skåne.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Öppnare arbetsklimat för homosexuella

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig