info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Onyktra byggare på Forsmark

Tre anställda hos en byggentreprenör skickades hem efter ett alkotest på Forsmarks kärnkraftverk. Det är en av flera brister i säkerheten som nu avslöjas.

På Forsmarks kärnkraftverk har en analysgrupp gått igenom säkerheten after sommarens incident då en reaktor stängdes. I en rapport som lämnades till verkets ledning i oktober. I den hemliga rapporten, som nyhetsbyrån TT nu har tagit del av, framgår det bland annat att 22 olycksfall och 68 olyckstillbud inträffade under moderniseringen av reaktorn Forsmark 2.

Rapporten konstaterar ”en längre tids degradering av företagets säkerhetskultur” och att säkerhetskulturen underordnats växande produktionskrav.
Bland exemplen på olyckor och tillbud som redovisas i rapporten finns flera falla av brister hos de byggföretag som arbetat som underentreprenörer. Benbrott som följd av dåliga byggställningar och arbete med strömförande kablar nämns.

Efter en nykterhetskontroll i augusti 2006 skickades tre anställda hos en byggentreprenör hem eftersom de arbetade berusade.
Avslöjandena gör nu att flera politiker kräver en oberoende utredning och att ledningen för Forsmark avgår.
Professor Björn Karlsson, ordförande i reaktorsäkerhetsnämnden, anser enligt Svenska Dagbladet, att det som avslöjas i rapporten är oerhört allvarligt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Onyktra byggare på Forsmark

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig