info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omvänd moms ska minska svartjobben

Den som köper vissa tjänster inom byggsektorn ska bli skattskyldig. Omvänd skattskyldighet för moms inom byggsektorn ska träda i kraft den 1 juli 2007.

Syftet med förslaget är att förhindra skattefusk. Byggsektorn är enligt Skatteverket en av de sektorer där svartjobb och momsfusk är vanligast.
Dessutom ska förslaget förbättra konkurrensmöjligheterna för seriösa byggföretag som riskerar att slås ut av fuskande företag. Förslaget går ut på att den som köper, istället för att den som säljer, blir skattskyldig.
– Jag tycker att det är bra att regeringen genomför förslaget med omvänd moms. Vi har tillsammans med arbetsgivarna drivit på om detta i flera års tid. Vår förhoppning är att den omvända momsen ska minska förekomsten av svart ekonomi i byggbranschen, vilket är ett växande problem, säger Hans Tilly, Byggnads förbundsordförande.
Tjänsterna som omfattas av förslaget är mark- och grundarbeten, bygg- och anläggningsarbeten, bygginstallationer, slutbehandling av byggnader, byggstädning och uthyrning av bygg- och anläggningsmaskiner med förare. Riksdagen sa ja till propositionen den 2 juni 2006. EU måste ge Sverige ett bemyndigande för att regeln ska träda i kraft.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omvänd moms ska minska svartjobben

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig