info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Omfattande fusk med rot-avdragen

Det som var tänkt att kväva skattefusk och hjälpa seriösa företag i konkurrensen mot svartföretag, har fått motsatt effekt. I kvällens Uppdrag granskning i SVT synliggörs det nya fusket med rot-avdragen.

SVT:s Uppdrag granskning har under en tid kartlagt rot-fusket och Byggnadsarbetaren har nu fått lov att förhandspublicera delar av materialet.

SVT:s reportrar har begärt in offerter från 50 installatörer av värmepumpar. Det visar sig att över hälften av installatörerna är beredda att salta antalet arbetstimmar och skriva ner materialpriserna.

Syftet är att erbjuda kunden möjlighet att utnyttja en större del av det totala offertpriset som underlag för rot-avdrag. Och eftersom det är bara arbetskostnaden som berättigar till avdrag, är det den som skrivs upp, ibland till helt orimliga nivåer. En installatör tar 12 000 kronor för sex timmars arbete.

Paradoxen blir, att den hantverkare som tar den högsta timkostnaden, blir billigast för kunden.

En företagare uppger i kvällens Uppdrag granskning att han sålt och installerat 200 värmepumpar med saltade timberäkningar. Det skulle betyda en extrakostnad för staten på 300 000 kronor, från en enda företagare.

Fusket slår igenom i statens kostnader. När rot-avdraget infördes beräknades det kosta 3,5 miljarder. Prislappen idag: 15 miljarder.

Förutom staten drabbas också de företag som vägrar salta sina offerter med höga arbetskostnader. Det system som var tänkt att hjälpa ärliga företagare i kampen mot oseriösa, har i stället blivit ännu ett sätt för de senare att skaffa sig konkurrensfördelar.

Byggnadsarbetaren har intervjuat Rafael Wojtowic, en av de seriösa företagare som deltar i Uppdrag granskning:

– Förmodligen har vi gått miste om många jobb på grund av att andra har varit billigare mot slutkund på grund av att de fuskat. Jag har ibland varit förvånad över det för vi har verkligen givit bra priser och bra lösningar, säger han.

Johan Sjöholm
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Omfattande fusk med rot-avdragen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig