info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ombudsman hotad på arbetsplats

Byggnads regionala skyddsombud i Jämtland-Härjedalen har polisanmält att han blivit hotad i tjänsten. – Detta är bara del av trend där man går hårdare åt oss som individer när vi kommer ut på arbetsplatserna, säger ombudsmannen Karl-Axel Bodén.

Polisanmälan handlar om en händelse i torsdags. Karl-Axel Bodén gjorde ett arbetsplatsbesök vid ombyggnaden av en villa. Orsaken var dels att han fått ett tips om bristande arbetsmiljö och dels att byggföretaget gått i konkurs. Vid besöket blev han visad runt av två byggnadsarbetare och upptäckte då brister på en ställning och när det gällde personalutrymmen.
Fortfarande kvar på arbetsplatsen kontaktade han arbetsmiljöverket som tidigare varit i kontakt med arbetsplatsen och konkursförvaltaren, som nu formellt sett är arbetsgivare. Av dennes representant blev han ombedd att dokumentera bristerna.

Efter samtalet började Karl-Axel Bodén fotografera ställningen, där en av arbetarna jobbade.
– Han kom då ner och sa att jag inte skulle fotografera annans egendom. Men jag sa åt honom att lugna ner sig, säger Karl-Axel Bodén.
Han fortsatte in för att fotografera personalutrymmen och då hotade mannen honom med att han skulle bli utkastad. Karl-Axel sa då att han skulle lugna sig annars skulle han ringa polisen.
När jobbet var klart ställde sig regionala skyddsombudet vid bilen för att göra några anteckningar. Då kom mannen tillbaka och sa flera gånger att han skulle brotta ner honom och att han hade ringt polisen.
– När jag satte mig i bilen kom han rusandes och rev upp ena dörren. Sedan sparkade han igen den, säger Karl-Axel Bodén.

Det blev skador på bilen och ombudsmannen kände sig illa berörd av det inträffade, så han åkte till polisstationen och anmälde händelsen. En polisutredning har nu inletts.
För Karl-Axel Bodén är det obegripligt att mannen blev så arg. De hade haft ett samtal förut och så plötsligt, när han dokumenterade bristerna, så kom den starka reaktionen.
– Det är tråkigt att det händer när man försöker förbättra arbetsmiljön och göra något för att de anställda ska få det bättre.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ombudsman hotad på arbetsplats

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig