info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Olagligt mycket övertid på Northvolt – byggbolagen som får miljonböter

Arbetsdagar på tio timmar, helgjobb och otillåtet nattarbete. Arbetare vid bygget på Northvolt har jobbat olagligt mycket övertid. Företagen ska nu betala sanktionsavgifter efter flera domar.

På flera företag på Northvolts bygge i Skellefteå har byggnadsarbetare arbetat övertid i strid med arbetstidslagen. Det handlar om totalt sex företag under förra året. Arbetsmiljöverket har krävt att de betalar sanktionsavgifter men det har företagen motsatt sig.

Förvaltningsrätten i Umeå har nu avgjort fyra av fallen och går på Arbetsmiljöverkets linje:

  • Polska INSS, ska betala drygt 1,3 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket har granskat företagets tidrapporter och sett att 57 arbetare jobbade sammanlagt 2 752 timmars övertid under veckorna 14–33 förra året. Flera av arbetarna har jobbat nio timmar måndag till fredag och vissa även fem timmar eller mer på lördagar.
  • I svenska filialen av malaysiska IAQ har arbetare jobbat tio timmar per dag och vissa ocså sex timmar på lördagar, enligt domen. De ska betala 1,2 miljoner kronor. 
  • rumänska Zauner Romania ska arbetare ha jobbat 8,5 timmar på vardagar och vissa av dem även 4,5 timmar på lördagar. Företaget ska betala närmare 985 000 kronor.
  • Slovakiska ZVAR får en sanktionsavgift på cirka 405 500 kronor för att man haft otillåtet nattarbete. Flera av företagets anställda har arbetat mellan midnatt och klockan 03.00 på morgonen under fem månader förra året.

– Vi ser att övertiden är på förhand bestämd, det är ett sätt att planera ut mer arbetstid än tillåtet på medarbetarna, säger Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket i region Nord.

Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket. Pressbild: Sšren Andersson/Arbetsmiljšöverket

Hon säger att det är svårt att ha en helhetsbild över arbetstiderna på det gigantiska bygget.

– Men jag hoppas att de här domarna bidrar till att man inte fuskar med övertidslagen i fortsättningen.

– Detta är en byggarbetsplats och det är ett ställe där du behöver vara skärpt. Om du tappar fokus är det risk för olyckor och det betyder att man i det långa loppet inte får sin återhämtning.

Det polska bolaget INSS hävdar att de fått fel information om reglerna. De menar också att smittspridningen av covid-19, med provtagning och karantänregler, ökat behovet av övertid. Liknande förklaringar kommer från andra bolag.

Vissa hänvisar även till att olika förseningar gjort att de behövde ta till mer övertid. Vidare anser några av bolagen att Arbetsmiljöverket har beräknat övertiden fel.

Men i de avgjorda fallen håller alltså inte rätten med. Inget av bolagen har heller ansökt om dispens från Arbetsmiljöverket för att få göra avsteg från arbetstidslagen. Företag som har kollektivavtal kan i vissa fall få frångå reglerna om facket godkänner en uppgörelse om hur det görs. Men inget av bolagen har avtal.

Byggnads ombudsman Pierre Petterson är inte förvånad över att flera företag påkommits med övertid i strid med lagen på bygget.

– Detta är vardagsmat. Det finns företag på plats som vi misstänker jobbat betydligt mer än detta under lång tid. Vi har pratat med arbetare som legat på 60-timmarsveckor eller mer. Jag vet att det finns arbetare som haft helt sinnesjuka arbetstider, säger han.

Grundregeln är att det bara är tillåtet att arbeta högst 40 timmar i veckan i genomsnitt under en fyraveckorsperiod.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Olagligt mycket övertid på Northvolt – byggbolagen som får miljonböter

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig