info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Festool 980×240 v15

Olaglig arbetskraft på statlig vd:s villabygge: "Beklagligt"

Vd:n för ett statligt bolag anlitade ett företag som inte skattade för sina arbetare – och hade papperslös arbetskraft.
– Det är så klart väldigt beklagligt, säger vd:n.

Vd:n på det statliga bolaget hade 2019 en taxerad årsinkomst på över 1,5 miljoner kronor.

Byggnadsarbetaren har fått ett tips om att det förekommer olaglig arbetskraft vid renoveringen av hans villa i en förort till Stockholm. När vi kommer till den stora villan i det välbärgade området ser vi att det utförs arbete i ett nybyggt, mindre hus på gården. Vi pratar med en arbetare som sätter kakel i det lilla nybygget. Mannen förklarar att han är från Uzbekistan och befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd. Han är med andra ord papperslös och får inte anlitas som arbetskraft.

– Jag får lön så att jag kan äta och betala hyra. Jag får pengarna via en kompis bankomatkort, säger han och berättar att flera andra arbetare också jobbar på bygget.

Arbetaren berättar vilken entreprenör han jobbar för. När vi tittar närmare på bolaget, ser vi att man inte betalat några arbetsgivaravgifter under årets två första månader. Man har alltså inte skattat för någon arbetare under den perioden. Företaget har tre betalningsförelägganden på sammanlagt 62 000 kronor registrerade hos Kronofogden – och en av företrädarna för firman har en skatteskuld på 142 435 kronor.

När vi pratar med den statliga vd:n försäkrar han att han gjorde en genomgående kontroll av företaget när han anlitade dem.

– Jag har fullkomlig dokumentation på avtalet med det här företaget. Efter att vi skrev kontrakt har det uppenbarligen hänt mycket tråkiga saker, säger han.

Men företaget betalade inget i skatt för januari och februari i år, man har skuldproblem och en arbetare jobbade olagligt hos dig när vi var där. Borde inte du som vd på ett statligt bolag göra bättre kontroller?

– Det är så klart väldigt beklagligt det som hänt, men som privatperson kollar man inte sådana här uppgifter varje månad. Jag kommer att kontakta företaget. Inget av det du nämner är ok.

Annons
Bluebeam 250×600 v13-18 desktop

Du läser: Olaglig arbetskraft på statlig vd:s villabygge: "Beklagligt"