info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oklart om det blir nytt medlarbud

Medlarna träffar Byggnads och Sveriges Byggindustrier för fortsatta samtal om byggavtalet i dag. Om det leder fram till något nytt bud innan strejk bryter ut vet de ännu inte.

I lördags avvisade Byggnads ett medlarbud gällande byggavtalet. Om inget nytt bud godkänns innan klockan sex på tisdagsmorgonen bryter byggstrejken därmed ut då. När Byggnadsarbetaren pratar med en av de båda medlarna, Jan Sjölin, på måndagsmorgonen är det knappt 21 timmar kvar till dess och han är på väg för att träffa Byggnads. Senare under dagen ska han träffa Sveriges Byggindustrier.
Om de samtalen leder fram till ett nytt bud vet Jan Sjölin ännu inte. Han säger att medlarna hittills inte presenterat något nytt för parterna sedan budet avvisades i lördags.

– Absolut inte. Vi lade ju fram det bästa förslaget som fanns att lägga, det finns inget i reserv.

Byggnads har uppgett att de förkastade lördagens bud för att det innebar ett angrepp på löneformerna. Sveriges Byggindustrier menar däremot att medlarbudet innebar att man gått Byggnads tillmötes i ackordsfrågan.

Detta har hänt

22/2 växlar Byggnads och Sveriges Byggindustrier yrkanden, alltså önskemål om hur det nya byggavtalet ska se ut. Ackordslönens framtida ställning i avtalet är en central fråga.

30/3 varslar Byggnads om strejk, som kan bryta ut i ett första steg den 12/4. Detta för att förhandlingarna som hållits sedan yrkandena växlades inte lett till att man kunnat enas om nytt avtal. (Lista: alla varslade arbetsplatser)

9/4 lägger medlarna, som utsetts av Medlingsinstituet i och med varslet, fram ett förslag på nytt avtal till parterna. Sveriges Byggindustrier godtar det, men Byggnads avvisar.

Jenny Berggren
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oklart om det blir nytt medlarbud

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig