info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Ohotat i toppen

Peab är fortfarande störst och Infratek seglar upp som listans raket när Sveriges Byggindustrier kartlägger de 30 största byggföretagen 2011. Men årets varselvåg kan kasta om i toppen.

Traditioner är till för att bevaras, så ock Sveriges Byggindustriers (BI) årliga förteckning över de 30 största byggföretagen. Precis som på föregående års lista är det Peab, Skanska och NCC i fallande skala som kniper medaljplatserna. Peab ökade både antalet anställda till drygt 12 500 personer i Sverige och fick upp omsättningen med tio procent under förra året.
– 2010 och framförallt 2011 var riktigt bra byggår och det syns på bostadsföretagens ökningar, säger Johan Deremar, prognoschef på BI.
Listans stora överraskning är den norska koncernen Infratek som från ingenstans slår sig in på plats nio.
– För tio år sedan fanns det inte något utländskt företag på listan men nu är det mer och mer som ägs av utländska bolag. I takt med att globaliseringen ökar blir det vanligare att köpa upp bolag i andra länder, säger Johan Deremar.

Varselvågen påverkar

Men inför nästa år kan det komma att kastas om rejält i toppen. Den dåliga konjunkturen tillsammans med det låga bostadsbyggandet orsakar inte bara uppsägningar, de drar också ner siffrorna för några av byggjättarna.
– Jag tror att de som är inriktade på bostadsproduktion kommer se minskade siffror. Anläggningsbyggandet kommer nog att ligga kvar på ungefär samma nivå 2012, säger Johan Deremar.
Totalt omsatte de fem största byggföretagen drygt 105 miljarder kronor under 2011, och då bara räknat på verksamheten i Sverige.

Björn Wendelborn Barr
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Ohotat i toppen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig