info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

"Ohelig allians mellan arbetsgivare och fack"

Konkurrensverkets generalsekreterare Claes Norgren talade om en "ohelig allians" mellan arbetsgivare och fack då han i Aktuellt i måndags resonerade kring varför det finns så få lärlingsplatser inom byggbranschen.

Trots högkonjunktur och arbetskraftsbrist står 1433 personer med byggutbildning utan lärlingsplats, det framgick av ett inslag i SVT:s nyhetsprogram Aktuellt i måndags (28/1).
I inslaget fick, bland annat, Konkurrensverkets generalsekreterare Claes Norgren siffrorna presenterade för sig. Som kommentar till varför antalet lärlingsplatser är så få frågade han sig om det ”finns något spel i arbetsmarknaden”. Därefter spekulerade han i om det råder en uppgörelse mellan de olika aktörerna i byggbranschen: ”Varför vill man inte ta emot lärlingar? Beror det på att de är för dyra, eller beror det på att man har någon slags deal att värna någon slags arbetskraft så att lönerna är höga?” Slutligen slängde han ut en öppen fråga om det finns en ”ohelig koalition mellan arbetsgivare och fackföreningen.”

– Det är underligt att Konkurrensverkets generaldirektör kommer med anklagelser utan att underbygga de med fakta. Konkurrensverkets generaldirektör har givetvis fel, det finns ingen hemlig uppgörelse mellan fack och arbetsgivare som går ut på att låta bli att skola in lärlingar för att hålla lönerna uppe, kommenterar Byggnads pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin Claes Norgrens uttalanden på Byggnads hemsida.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: "Ohelig allians mellan arbetsgivare och fack"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig