info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Oenighet i EU om gränslösa tjänster

Åsikterna går isär om vad en omröstning i tisdags om EU;s tjänstedirektiv betyder. Europafacket anser att den öppnar för social dumpning.

Det europeiska byggfacket (EFBWW) går till skarpt angrepp mot majoriteten i EU-parlamentets marknadsutskott. Orsaken är en omröstning på tisdagen, den 22 november, där de borgerliga partigrupperna i utskottet drev igenom att tjänstedirektivets utgångspunkt ska vara att hemlandets regler ska gälla för företag som utför tjänster.
Artiklarna 24 och 25 i tjänstedirektivet undergräver utstationeringsdirektivets regler och om de införs i den form som marknadsutskottet beslutade om så kommer social dumpning att vara ett faktum på Europas byggarbetsplatser, skriver EFBWW i ett pressmeddelande.

Vänstern i EU-parlamentet är splittrad i frågan. Den svenska socialdemokraten, Anna Hedh, lade ner sin röst eftersom hon vill att förslaget ska gå längre men ändå tar hänsyn till viktiga svenska krav. Hon välkomnar till exempel att hälso- och sjukvård undantas samt att arbetsrätt och kollektivavtal i det land tjänsterna utförs ska gälla. Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson röstade däremot emot förslaget och hon instämmer i det europeiska byggfackets kritik.

Marknadsutskottets omröstning ingår i EU-parlamentets behandling av det omarbetade förslaget till tjänstedirektiv. Parlamentet röstar om förslaget i januari 2006. Samtidigt behandlas frågan i EU:s ministerråd. Den 28 november samlas EU-ländernas konkurrensministrar för diskussion om direktivet. Thomas Östros representerar den svenska regeringen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Oenighet i EU om gränslösa tjänster

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig