info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt stopp mot skandalbygge

Kinesiska byggnadsarbetare utsätts igen för stora fallrisker när de bygger om hotell Älvkarlen. Arbetsmiljöverket nar nu på nytt stoppat bygget och lagt ett vitesföreläggande.

Hotell Älvkarlen vid E4 byggs om till ett handelscenter för kontakter mellan kinesiskt och europeiskt näringsliv. Projektet, som utförs med kinesiska arbetsmetoder och arbetskraft från Kina, har vid upprepade tillfällen kritiserats hårt av arbetsmiljöverket.
Nu har nya brister i arbetsmiljön lett till ett omedelbart förbud mot arbete på en bärande betongkonstruktion.
– De arbetar med armering och formning fyra till fem meter upp helt utan fallskydd. De hänger i armering och balanserar på smala formar, säger arbetsmiljöinspektör Lars Nordström.

Han har tidigare gjort tolv olika anmärkningar mot arbetsmiljön, en del av dem vid upprepade tillfällen. Han har också lagt ett förbud mot en hiss, med ett vitesföreläggande på 100 000 kronor.
– Ändå tar jag bara grova saker, säger Lars Nordström, som redan på eftermiddagen, efter det att han förbjudit takarbete utan fallskydd, kunde konstatera att man bröt mot förbudet på arbetsplatsen.
Brott mot förbudet att arbeta på taket utan fallskydd är belagt med ett vite på 300 000 kronor.
– Vi kommer att driva båda de här vitesföreläggandena till tingsrätten, säger Lars Nordström som anser att det nu är nödvändigt att öka trycket mot projektet för att förhindra att allvarliga olyckor inträffar.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt stopp mot skandalbygge

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig