info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Byggnadsarbetaren v20

Nya projekt stoppas – så slår krisen mot bostadsbygget

Allt fler nya projekt stoppas på grund av coronaviruset. Experter varnar för punkterad bubbla.

Fler och fler tecken visar att coronakrisen kommer att slå mot bostadsmarknaden och bostadsbyggandet. I en enkät på Omni Ekonomi tippar SEB:s privatekonom Jens Magnusson att virusutbrottet kan ge bopriser som är 10–15 procent lägre än toppnivåerna. Enligt andra tillfrågade experter kan vissa lägenhetsinnehavare bli tvungna att sälja sina hem på grund av virusets verkningar.

Enligt ekonomer som Svenska Dagbladet talat med, väntas även en kraftig inbromsning i nyproduktionen av bostäder.

– Vi räknar med 10–15 procent färre nystartade bostäder i år jämfört med 2019, säger analyschefen Thomas Ekvall vid Prognoscenter till tidningen.

Ekvall befarar även ett ännu värre scenario.

– Om coronakrisen visar sig punktera vad många såg som en begynnande bubbla på storstädernas kontorsmarknad, kan det leda till finanskris. Blir det då stor arbetslöshet, så halveras bostadsbyggandet, säger han.

Att coronakrisen slår mot nyproduktionen av bostäder blev tydligt när bostadsutvecklaren Well Fastigheter Holding i april begärde rekonstruktion. Bostadsprojekten ”The Block” och ”Well Towers” är nu hotade.

Men det är inte bara bostadsprojekt i storstadsregionerna som hotas. Företaget Smart Yta nu har pausat projektet med en fastighetslänga med 26 industrilokaler i Nässjö, berättar Smålands Dagblad. Orsaken är osäkerheten på marknaden på grund av coronaviruset.

Annons
Bluebeam May PC

Du läser: Nya projekt stoppas – så slår krisen mot bostadsbygget