info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt löfte om pengar till kinesiska arbetare

Förhandlingen mellan Byggnads och Fanerdun vad gäller de kinesiska arbetarnas löner har skjutits upp till torsdag. Under måndagen fick Byggnads också en skriftlig bekräftelse på att 18 miljoner kronor ska sättas in på svenska bankkonton senast nästa vecka.

I början av december upptäcktes att de kinesiska byggarbetarna vid Fanerdun-projektet i Kalmar inte fått lön på tre månader, vilket motsvarar cirka tio miljoner kronor. De kinesiska arbetarna uppges också ha arbetat mycket övertid.
Byggnads begärde då en förhandling om avtalsbrott. Fanerdun har hävdat att pengarna ska betalas ut, men att problemet ligger hos byggbolaget Xinxing som inte har likvida medel.
På måndagseftermiddagen träffades Byggnads och Fanerdun för att förhandla om de utebliva lönerna och övertid för de kinesiska byggnadsarbetarna. Men förhandlingen ajournerades till torsdag, för att få in ytterligare material i ärendet. Bland annat vill Byggnads ha ytterligare information en kompletterande lista för all arbetat tid under november och övertidsjournaler.

Tidigare har Fanerdun lovat att pengarna till de kinesiska byggnadarbetarna skulle komma in på svenska konton den 15 december. Men inga pengar har hittills betalats ut. Under måndagens förhandling fick Byggnads en skriftlig kinesisk bekräftelse på att 18 miljoner kronor är på väg att betalas ut till svenska bankkonton. Nio miljoner ska betalas ut under denna vecka och nio miljoner nästa. Fanerdun har inte ytterligare preciserat vilka som ska ha pengarna.
– Troligtvis är det samtliga som har deltagit i projektet. Vi vill nu få de kinesiska dokumenten översatta. Vi vill också ha ett dokument som bekräftar att Fanerdun verkligen betalar in pengarna till Xinxing, säger Morgan Nyberg, ordförande i Byggnads Kalmaravdelning.
Bei Bergfeldt, vd på svenska Fanerdun, vill inte kommentera uppgifterna om pengarna till Byggnadsarbetaren.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt löfte om pengar till kinesiska arbetare

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig