info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt instrument hittar vibrationsskador i tid

Varje år drabbas mellan 50 och 100 byggnadsarbetare av vibrationsskador. Nu finns ett nytt mätinstrument som på tidigt stadium kan upptäcka skadorna.

Det brukar ta omkring 20 år innan symptomen från vibrationsskador gör sig påminda. Den drabbade tappar finmotorik och känsel i händer och fingrar. Även nacke och rygg kan skadas. Symptomen kommer smygande och när man väl upptäckt dem är det för sent. Vibrationsskador går varken att operera eller medicinera bort.

Det nya mätinstrumentet, som tagits fram av ett svenskt företag, bygger på förfinad teknik från 80-talet. Med svaga vibrationer går det att mäta känsel i fingrarna. På så sätt kan man upptäcka vibrationsskador på ett tidigt stadium och hindra skadorna från att förvärras.

– Idén till det här mätinstrumentet kom fram i och med de EU-direktiven 2002 som lägger ansvaret för vibrationsskador på arbetsgivaren, säger Toni Speidel, vd på VibroSense Dynamics, som tagit fram instrumentet.

På arbetsmiljöverket ser man positivt på det nya mätinstrumentet men understryker att det bästa sättet att komma åt vibrationsskador är att minimera exponeringsgraden av vibreringar. Ser man till verkets egen statistik ligger snickare, betongarbetare och plåtslagare högt upp i listan på de mest drabbade yrkesgrupperna.

Bengt Johansson, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket, menar att det är verktygen som måste förändras för att minska skadorna. Enligt Bengt Johansson är större företag generellt bättre än mindre på att respektera Arbetsmiljöverkets föreskrifter gällande vibrationsskador.

– Det går att ta fram bättre verktyg som vibrerar mindre eller inte leder ut vibrationerna genom handtaget. Bättre verktyg går också att arbeta med under längre perioder, vilket gör arbetet mer effektivt. Ett annat sätt är att ha ett roterande arbete, så att byggnadsarbetarna inte exponeras för vibrationer för länge, säger han.

Sedan 2004 har antalet anmälda vibrationsskador halverats, från 105 till 52 förra året. Arbetsmiljöverket har under denna tid satsat på att få ner dessa skador.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt instrument hittar vibrationsskador i tid

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig