info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nytt försök med ID-kort på bygget

Under nästa år kan det bli aktuellt med registrering av samtliga byggnadsarbetare och en daglig inpasseringskontroll på arbetsplatserna. Detta enligt ett förslag från Byggnads och Sveriges Byggindustrier (BI).

Ännu en gång ska Byggnads och BI försöka få bukt med de svarta lönerna på byggarbetsplatserna genom att införa id-brickor. Försök har gjorts under flera år med mer eller mindre lyckad framgång.
– Det är dags att göra någonting ordentligt. När man kommer ner på andra och tredje nivå i leverantörkedjorna finns det nästa inga vita pengar kvar, säger Hans Tilly, ordförande i Byggnads till Dagens Nyheter.
Förslaget innebär att alla som ska vistas på byggarbetsplatser registreras och passerare en inpasseringskontroll när de går in på byggarbetsplatsen. Målet är ett system med en kort som läses av automatiskt.
Ett syfte med id-kortet är att ge myndigheterna tillgång till de uppgifter som registreras.
– Vi vill att myndigheterna ska kunna gå in och kolla att personer som jobbat också betalat skatt och att de inte samtidigt uppbär a-kassa. Först då kan vi komma till rätta med de svarta lönerna, säger Bo Antoni, vd för BI.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nytt försök med ID-kort på bygget

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig