info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya praktiska råd – så fixar du tätt mot tröskeln

Det kan ofta vara svårt att få till ett bra tätskikt vid dörrar i badrum. Nu kommer Byggkeramikrådet med goda råd så att tätningen blir säkrare.

"Vi vill förtydliga om hur man bäst tätar mot tröskel och karm", säger Henrik Vestergaard, tekniker på BKR. På bilden en klippa/klistra metod som inte rekommenderas. Foto: Pressbild: BKR

Den första januari i år uppdaterades regelverket för ”Säker vatteninstallation”. Nu kommer branschorganisationen Byggkeramikrådet (BKR) ut med en uppdatering på hur hantverkarna rent praktiskt ska kunna uppfylla gällande regler.

– Vi har problem generellt i branschen när dörrar inte ligger i liv med väggen på insidan av ett våtutrymme. Vi gör egentligen ingen ändring av själva branschreglerna, utan vi går ut med ett förtydligande, säger Henrik Vestergaard, tekniker på BKR.

Enligt de nya branschreglerna som kom vid årsskiftet ska en dörr intill ett våtutrymme monteras i liv med skivan på insidan av väggen. Men samtidigt finns det, vid till exempel renoveringar, mängder av toadörrar som inte sitter i liv med innerväggen.

– Där har vi nu lösningar hur man bäst praktisk kan få till ett bra tätskikt, säger Henrik Vestergaard.

Det är inte okej att klippa och klistra.

Vid trösklar där smygen in till tröskeln är mer än 100 mm går det bra att använda tätskiktssystemens inner- och ytterhörn för att få till en bra tätning mot tröskeln.

Är smygen mindre än 100 mm blir utmaningen större

– Det är i de här situationerna som det blir knepigt med tätskiktet och det är en problematik vi vill komma ifrån. Det har inte funnits något bra sätt att lösa det här rent praktiskt. Ofta måste hantverkaren ta ett innerhörn och ett ytterhörn och klippa och lappa ihop, säger Henrik Vestergaard.

Enligt förtydligandet ska tröskeln nu salas ut så att den hamnar i liv med innerväggen. Det är även möjligt att senare komplettera med till exempel en eklist ovanpå salningen. Hur de två lösningarna ser ut kan ni se på bilderna här:Det bästa sättet att undvika problem som läckage är naturligtvis att göra rätt från början.

– Vi vill med det här förtydligandet även nå ut till arkitekter, projektörer och byggare som arbetar med nyproduktion. Det är viktigt att de redan från början kan sätta karmen i liv med den inre väggen, säger Henrik Vestergaard.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya praktiska råd – så fixar du tätt mot tröskeln

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig