info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya kravet på byggbodarna – det här ska gälla

Avskilda duschar och omklädningsrum. Fackförbund och arbetsgivare har enats om en ny branschstandard för tillfälliga arbetsplatser. Den ska bland annat förbättra för kvinnorna på bygget.

Krav på skilda duschar och omklädningsrum för kvinnor och män på bygget. Det är några av nyheterna i en ny branschstandard framtagen i byggbranschen. Den finns presenterad i en ny skrift med regler för tillfälliga personalutrymmen.

Byggnads har länge drivit frågan om avskilda duschar och omklädningsrum. Många i branschen har också tidigare vittnat om problemen med bodarna.

– I många fall låter det som rena stenåldern, ofta saknas ordentliga utrymmen att duscha och byta om i, vissa har bytt om i skogen. Nu måste det bli jämställt, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.

Detta är den första nya branschstandarden sedan 2010. Den är också bland annat uppdaterad med de senaste reglerna från Arbetsmiljöverket.

Några av de viktigaste förändringarna är:

* Omklädningsrum och duschar ska vara avskilda för män och kvinnor om de används samtidigt. Det ska finnas avskiljbara utrymmen för både tvätt och dusch och tillräckligt antal duschar.

* Det skall även finnas skilda toaletter för kvinnor och män. Toaletterna ska ha  sanitetspåsar och avfallskorgar.

Nu specificeras också en rad övriga krav. Såväl antal bodar som utrustning måste anpassas till personalstyrkans storlek och könsfördelning. Det ska också till exempel finnas tillräckligt många microvågsugnar så att folk kan värma sin mat.

Måltider ska kunna intas i ett särskilt matrum eller matutrymme. Detta ska ha sittplatser med ryggstöd vid ett matbord med god plats för alla som äter samtidigt.

Skriften är framtagen av Byggbranschens centrala arbetsmiljöråd (BCA), där parterna Byggnads, Seko, Ledarna och Byggföretagen ingår. De har uppdaterat anvisningarna och det bygger i stora delar på Arbetsmiljöverkets regler och kollektivavtalade överenskommelser mellan parterna.

Varje arbetsgivare ansvarar för att den egna personalen har tillgång till utrymmen som uppfyller kraven

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya kravet på byggbodarna – det här ska gälla

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig