info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Besserwissern

Nya ID06– korten byts ut för att stoppa fusket

Kraven för att få ett ID06-kort kommer att skärpas från och med april nästa år. Alla gamla kort ska bytas ut.

1. Tekniken byts ut

I april nästa år blir alla ID06-kort ogiltiga. Dagens ID06-kort är lätta att kopiera, vilket lett till ett omfattande missbruk. Därför ska de cirka 700 000 kort som används i dag spärras. Innan dess måste arbetsgivare och anställda byta ut sina kort för att bli insläppta på arbetsplatser som omfattas av ID06.

Läs också Fixa nytt ID06-kort - snart blir det gamla spärrat: "Hämmar fusket"

2 F-skatt och moms kollas

Det kommer att göras kontroller av ditt företag när företaget ansöker om att få de nya korten, bland annat kollas F-skatt och momsregistrering. Firmatecknaren på företaget skriver under med BankID, företaget utser även administratörer i systemet som också måste identifiera sig med BankID. Detta ger god spårbarhet av vem som gjort vad.

3. Identitetskontroller av anställda

Du som anställd aktiverar kortet genom att identifiera dig med BankID på ID06 webbplats och du får en pinkod kopplad till kortet. Olika arbetsplatser kommer att ha olika säkerhetsnivåer med pinkoder vid skilda tillfällen.

4. Mobilt kort

Om du hellre vill använda mobilen för att komma in på arbetsplatsen så kommer det att finnas en app att ladda ner från Google Play eller Appstore förutsatt att IT-leverantören på bygget har denna tjänst. Du måste först beställa ett fysiskt kort för att kunna få ID06 i mobilen.

5. Utländska arbetare

Utländska byggnadsarbetare som saknar svenskt BankID, måste fysiskt åka till någon av ID06 utsedda partner och visa upp sig och få sitt pass skannat. Det görs en kontroll av passet vad det gäller äkthet som i passpolisens kontroll. Giltighetstiden på kortet styrs av vilka dokument som kommit in till ID06 AB när det gäller till exempel nationalitet och arbetstillstånd.

6. Bolagsdeklaration

Det nya systemet gör att huvudentreprenören kan få överblick över underentreprenörerna. Systemet håller koll på obetalda skatter, konkurser, momsinbetalningar, arbetsgivaravgifter, bolagsform, antal anställda – alla uppgifter som kan hämtas från olika databaser.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya ID06– korten byts ut för att stoppa fusket

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig