info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya byggregler kan öka klimatutsläppen

Skärpta energiregler för byggbranschen kan förvärra Sveriges klimatutsläpp. Det hävdar flera sakkunniga inom byggsektorn som anser att Boverkets nya regler kan få omvänd effekt.

Lars Fränne, projektchef för bygget av Hammarby Sjöstad, är en av kritikerna. Han har intervjuat företrädare för flera byggföretag och räknat på effekterna, enligt Sveriges Radio, Vetenskapsradion. För att kunna bygga energisnåla hus som Boverkets nya regler kräver så kommer byggbranschen att behöva satsa på ny teknik.
Det handlar om värmeväxlare och värmepumpar som kan få ner den totala energiförbrukningen, men som samtidigt kräver mer el.
Och mer el kan man inte tas från klimatvänligt vatten- och vindkraft i Sverige, utan måste i dagsläget importeras från koldioxidbolmande kolkraftverk i Danmark eller Tyskland.
Även Peter Broström som arbetade med byggfrågor på miljödepartementet, då de nya byggreglerna togs fram, tycker att det är ett feltänk. De nya reglerna kan leda till ökade utsläpp av växthusgaser.
Nikolaj Tolstoy, bygg- och förvaltningschef, på Boverket ser ingen anledning att ta till sig kritiken mot de nya byggreglerna.
– De krav vi har ställt kan man komma undan utan att sätta in allt för mycket elektricitet. Om man bygger tätt, har bra isolering, tänker på fönsterstorlekar och har bra kvalitetskontroller så ska man klara detta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya byggregler kan öka klimatutsläppen

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig