info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Nya a-kassan kan ge fel ersättning

Räkna med problem med din a-kasseersättning efter nyår. – Ingen ska behöva bli utan pengar, men det är stor risk att många kommer att få fel ersättning, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads a-kassa.

Det är stora administrativa problem som omställningen i arbetslöshetsförsäkringen för med sig. Och de kommer att drabba alla branscher. Birgitta Lanér, ordförande i Arbetslöshetskassornas samorganisation, oroar sig bland annat för att a-kassorna inte ska hinna få information från Försäkringskassan.

– Det är väldigt allvarligt eftersom vi inte kan veta riktigt att rätt person får rätt ersättning vid rätt tillfälle eftersom vi inte har alla de uppgifter vi behöver för att kunna avgöra det, säger hon till Sveriges Radios Ekot.

I dagens a-kassesystem får man samma ersättning hela tiden man är arbetslös. Men i det nya systemet som ska gälla från och med årsskiftet, ändras ersättningen allteftersom, och den är beroende av hur länge man har haft a-kassa. A-kassorna måste också få mer information från Försäkringskassan, för att undvika att två myndigheter betalar ut pengar för samma period.

Arbetslöshetskassornas samorganisation kommer inte att hinna ta fram ett nytt datasystem som kan hantera all den nya informationen, utan myndigheterna får skicka blanketter fram och tillbaka istället.

– Vi är beroende av en teknisk utbyggnad av systemet. Utan ett väl fungerande datasystem kommer vi inte att kunna hantera den nya ersättningen på ett professionellt sätt. Omställningstiden är för kort: Man ska inte bygga ett hus på fjorton dagar om det egentligen krävs ett år, säger Sten-Åke Thorén, chef för Byggnads a-kassa.

För alla a-kassor innebär omställningen en ökad arbetsbelastning men också engångskostnader för själva övergången till det nya systemet. En del kassor funderar på att ta ut en extra engångsavgift i samband med övergången, men det är inte aktuellt för Byggnads a-kassa.

– Nej, inte i nuläget. Men vi sitter och räknar på om vi kommer att bli tvungna att höja a-kasseavgiften något ytterligare, utöver regeringens höjning. Ingenting är bestämt ännu, säger Sten-Åke Thorén.

Beslut om en eventuell avgiftshöjning kommer att tas på en extra föreningsstämma, den 8 december.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Nya a-kassan kan ge fel ersättning

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig